Volledig scherm
Aziz A. tijdens het interview met Nieuwsuur. © screenshot Neuwsuur.

Syrische ex van Nederlandse journaliste zou bij aanslagen en moorden betrokken zijn

Wie is Aziz A. (33)? Een Syrische vluchteling die verliefd werd op een Nederlandse correspondente in Turkije? Of een jihadist die haar gebruikte om naar Europa te komen en vanuit Amsterdam doorging met het financieren van de strijd? 

Het Openbaar Ministerie zet in op het laatste. Volgens Justitie, zo bleek vanmiddag in de rechtbank Rotterdam, is Aziz in Syrië mogelijk bij aanslagen en moorden betrokken geweest. Hij zou een leider zijn geweest in de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra, aangesteld zijn als emir van Raqqa, op het moment dat die groep daar de baas was.

Het was in januari een rel van formaat: de Nederlandse correspondente Ans Boersma werd plotseling Turkije uitgezet. Toen de correspondente van Het Financieele Dagblad was geland in Nederland bleek waarom: Nederland had Turkije om informatie gevraagd over Boersma in een Nederlands terrorismeonderzoek. Hoofdverdachte in dat onderzoek blijkt een ex te zijn van Boersma: de Syriër Aziz A. , die op dat moment hier al bekend staat als de ‘Balie-Syriër'.

Boersma wordt niet verdacht van betrokkenheid bij terrorisme, maar ze zou in 2014 hebben geprobeerd haar toenmalige vriend Aziz met valse papieren vanuit Turkije naar Nederland te krijgen. Dat mislukte. Zij staat vandaag niet terecht, haar ex Aziz wel, in een eerste voorbereidende zitting in de rechtbank Rotterdam. 

Want de Syriër belandde later alsnog in Nederland. Daar kraait lang geen haan naar hem, hij leeft een leven van festivals en uitgaan. De relatie met Boersma stopt in 2015.

In 2017 komt hij in het nieuws, maar dan nog anoniem: Aziz is aanwezig bij een discussieavond over Syrië in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Daar wordt hij door enkele Syrische media-activisten herkent als een ‘IS-man’ uit Raqqa. De activisten slaan alarm, Aziz gaat ervandoor. Het incident komt groot in de media.

Beruchte gevangenis

Niet veel later doet hij (anoniem) uitgebreid zijn verhaal aan de Volkskrant en Nieuwsuur. Aziz vertelt dat hij sinds 2004 in Syrië met een groep vrienden bijeenkomsten organiseert over politiek en religie, ze zijn tegen de Syrische president Assad. De groep komt in beeld bij de Syrische veiligheidsdienst en de vrienden komen in de gevangenis terecht. Hij belandt uiteindelijk in de beruchte Saydnaya-gevangenis bij Damascus. Hij wordt er gemarteld, drie vrienden worden er doodgeslagen.

In de gevangenis zitten ook veel radicale islamieten. Aziz zit bij enkele van hen in de cel. Als de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbreekt, laat Assad veel gevangenen vrij. Ook Aziz. Hij duikt dan onder bij vrienden uit de gevangenis. Later vormen sommige van die vrienden een strijdgroep die een tijd optrekt met een jihadistische strijdgroep die dan Jabhat al Nusra heet en nu wordt bestempeld als een terroristische organisatie.

Festivals

Aziz zegt dat hij niet vecht, maar vlucht. Eerst naar Turkije, waar hij Boersma ontmoet, dan naar Europa en uiteindelijk naar Nederland. Hij wil een nieuw leven opbouwen,  lijkt hier vooral bezig met Nederlandse leren en naar festivals gaan. Van dat laatste zet hij foto’s op sociale media. Maar een paar maanden na het interview in de Volkskrant wordt hij alsnog opgepakt. Sindsdien zit hij vast.

Justitie verdenkt hem ervan lid te zijn geweest van een terroristische organisatie in Syrië en van het witwassen van ‘grote sommen geld’ toen hij in Europa was.  Hij zou met 100.000 euro terug zijn gekomen uit Saudi-Arabië, waar hij vanuit Europa heen was gereisd. Ook de broer van Aziz, die in het Brabantse Bergeijk is beland, werd afgelopen najaar opgepakt. De broer had een broodjeszaak in Eindhoven. Hij moet morgen voor de rechter komen.

Het OM heeft 17 afgeluisterde gesprekken van Aziz, met onder meer zijn broer, zijn schoonzus en journaliste Boersma.  In sommige van die gesprekken lijkt hij versluierd te spreken en gaat de tv harder als  er gevoelige onderwerpen aan de orde komen. ,,Alsof hij er rekening mee hield dat hij afgeluisterd kon worden.” In een ander gesprek is hij explicieter en zegt hij: ,,Ik heb beloofd niet meer te slachten, geen man, geen vrouw’.  In een ander gesprek spreekt hij over een vrouw in Istanbul (Boersma) die dingen van hem weet vanuit Syrië. Volgens het OM doelt hij er daarmee op dat Boersma via zijn IPad in zijn twitteraccount had gekeken.  Het OM gaat er daarmee van uit dat de journaliste wel degelijk op de hoogte was van zijn achtergrond.

Dat Aziz betrokken is bij aanslagen en moorden baseert het OM onder meer op zijn hoge positie, maar ook op een audiofragment dat is afgeluisterd. Daarin luistert Aziz met iemand anders naar een video, de  gevechtsgeluiden die daarin te horen zijn passen precies op een propagandafilmpje van Jabhat al Nusra. Daarin vallen 17 doden en worden twee gevangen later gedood. Het OM onderzoekt nog verder wat de rol van Aziz daarin was, maar vermoedt dat hij in de video te zien is geweest. Justitie doet ook een oproep aan getuigen uit de Syrische gemeenschap in Nederland om te verklaren wat ze weten over Aziz. ,,We weten dat er mensen zijn die ons dingen kunnen vertellen, maar het is lastig getuigen te vinden in de Syrische gemeenschap.”

De Syriër was zelf niet bij de behandeling van zijn zaak. De volgende zitting is op 9 mei.