Syrische Mrwan haalde topscore, met dank aan de Donald Duck
Cito-toetsHij is nog maar 3,5 jaar in Nederland, maar de Syrische Mrwan (spreek uit ‘Marwan’) scoorde 550 punten op de Citotoets. Hoger kan niet. De topprestatie maakt het voor de 12-jarige jongen mogelijk om zijn droom uit te laten komen. Hij wil naar het gymnasium en arts worden.
,,Ik wil geneeskunde studeren”, zegt Mrwan. ,,Ik wil arts worden, omdat ik het leuk vind om mensen te helpen. Het maakt me niet zo veel uit waar, als ik maar genoeg mensen help.” Toen Mrwan in groep 6 van zijn juf hoorde dat hij naar het gymnasium zou moeten om geneeskunde te studeren, wist hij wat hem te doen stond. ,,Ik wil naar het Gymnasium Haganum. Dat is een goede school.”
Het motiveerde hem om in korte tijd de Nederlandse taal te leren. Hij sprak geen woord Nederlands toen hij in november 2013 met zijn moeder en twee jongere broertjes naar Den Haag kwam om zich herenigen met zijn vader die naar Nederland was gevlucht. Hij kreeg een plek in groep 4 van de basisschool De Spiegel. ,,Mijn vader had geregeld dat we naar een goede, christelijke school gingen.”
Zijn leeftijdsgenoten zaten in groep 5 en al snel bleek dat Mrwan daar ook thuishoorde. ,,Ik sprak goed Engels. Daardoor kon ik communiceren met leerlingen en de leerkracht”, zegt hij in onberispelijk Nederlands.
Donald Duck
Elk woord dat ik niet snapte, legde ze aan me uit.
Dat hij het Nederlands zo goed onder de knie heeft gekregen, komt in de eerste plaats doordat Mrwan enorm gemotiveerd is en intelligent is, maar hij heeft het ook te danken aan de hulp van Bep van Vliet (68). De Haagse werd gevraagd of ze Mrwan wilde helpen met de taal en toen hij in groep 6 zat, kwam ze hem twee keer per week lesgeven. ,,Ze nam Donald Ducks mee. Elk woord dat ik niet snapte, legde ze aan me uit.” Inmiddels valt de Donald Duck elke week bij het Syrische gezin op de mat. Cadeautje van Bep en haar zus aan de familie.
Bep weet dat Mrwan zijn ambities niet van een vreemde heeft. Behalve Mrwan helpt ze ook moeder Maisaa Almohamad (35) met het leren van de taal. ,,Ze haalde in no time het staatsexamen Nederlands.” Maisaa wil het liefst weer wiskundelerares worden, zoals ze in Damascus ook was. ,,Maar dan moet ik eerst goed Nederlands spreken”, zegt de Syrische. Ze is trots op haar zoon en is blij dat haar kinderen in Nederland de kans krijgen om te studeren. ,,Ik dank Nederland daarvoor.” Met Bep is ze zo blij, dat ze een kettinkje voor haar kocht.
Sinds Bep hem helpt, gaat Mrwan als een speer. ,,In groep 7 zei Bep dat ik zo goed Nederlands kon, dat ik nog maar één keer per week les hoefde. Ik was daar niet blij mee, want ik wilde nog beter worden.” Om nog meer woorden te leren, ging Mrwan op het internet moeilijke Nederlandse woorden opzoeken. Als voorbereiding op de eindtoets las hij het woordenboek.
Vol
Begin dit jaar kreeg hij van school het advies havo/vwo, ,,omdat mijn toets uit groep 6 werd meegerekend, maar toen sprak ik nog geen Nederlands”, en daarmee kan hij niet naar het gymnasium. De enige manier om een hoger schooladvies te krijgen, was maximaal scoren op de eindtoets. Dat is hem nu gelukt, al kan hij niet naar het Haganum. De school zit al vol. Hij hoopt dat hij na het eerste jaar alsnog naar dat gymnasium kan overstappen.
,,Mijn grootste doel is om de top te behalen”, zegt Mrwan. Op school wil hij het beste presteren, maar bij zijn voetbalclub Duno ook. Daar probeert hij in de selectie te komen. ,,Ik wil de beste zijn in alles.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMReportage met video
Nu de koninklijke familie naar Bonaire komt, worden ineens alle kuilen in de weg gedicht
Twee weken lang trekt het koningspaar vanaf zaterdag met prinses Amalia over de Antillen, om haar voor te stellen op de zes eilanden. Een beladen reis. Niet alleen door de bedreigingen rond Amalia, maar vooral ook door de discussies rond het Nederlandse slavernijverleden. Dat is ook op startpunt Bonaire merkbaar. -
PREMIUM
Iets trok aan Remko's onderarm, het bleek een bijtend everzwijn: ‘Heb ze nog nooit gezien hier’
Zijn dochter wilde de voorbeschouwing van Feyenoord-Ajax zien. Hij wilde nog even wandelen door het Limburgse bos voor zijn huis. Niemand die dacht dat hij thuis zou komen met diepe wonden door een everzwijn die in z'n linkeronderarm hapte. ,,Had ik maar naar m'n dochter geluisterd”, blikt de geschrokken Remko terug. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
-
-
PREMIUMBezoek minister Hoekstra
Navo zichtbaar aan ‘oostflank’ met boodschap aan Russen: Waag het niet hier iets te proberen
Nederlandse militairen moeten in Roemenië de Russen afschrikken. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) neemt er een kijkje – en een hapje. ,,Een Russische raket kan binnen zeven minuten hier zijn.” -
PREMIUMONDERZOEK/met video77
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop.