Syrische vluchteling veroordeeld voor oorlogsmisdaad: 20 jaar cel
De Syrische vluchteling Ahmad al K. moet 20 jaar de cel in. De Syriër stond in het Zeeuwse Kapelle bekend als voetbalvader en vrijwilliger op de buurtbus, maar is vandaag door de rechtbank veroordeeld voor zijn rol in de Syrische burgeroorlog. Daarin was hij als leider van een strijdgroep betrokken bij de executie van een gevangen genomen militair, Al K. schoot zelf zes keer.
De videobeelden die enkele weken geleden in de rechtbank werden vertoond, waren gruwelijk: een zwaar toegetakelde Syrische luitenant-kolonel smeekt om zijn leven aan de rand van de rivier de Eufraat in Syrië. ,,Bij God, ik heb niemand vermoord", zegt hij. Zijn bewakers, die hem vanuit een auto via een smal pad naar de rivier hebben geleid, gaan niet op zijn smeekbede in en schieten met een revolver en twee Kalasjnikovs. De militair valt dood in de rivier. De videobeelden worden later, voorzien van ronkend commentaar, gedeeld op YouTube.
De man die leiding aan de ‘gerichte executie’ gaf en een van de strijders was die schoot, is Ahmad al K. (49), oordeelde de rechtbank vandaag. Hij was op dat moment, op 18 juli 2012 in het Syrische Deir ez-Zor, de leider van een bataljon van Ghuraba’a Mohassan, een strijdgroep die streed tegen de Syrische president Assad.
26 schoten
Volgens de rechtbank schoot Al K. zeker zes keer met een revolver op de militair, in totaal worden 26 schoten afgevuurd. De executie van een gevangen genomen militair geldt als een oorlogsmisdrijf. ,,Het staat niet vast dat Al K. alleen verantwoordelijk is voor de dood van de gevangene, maar hij nam wel het voortouw. Hij was ook de eerste die schoot.” Volgens de rechtbank deed hij dat ‘uit wraak’ voor de misdaden die het Syrische leger in de burgeroorlog heeft gepleegd. ,,Maar die misdaden zijn geen vrijbrief om een gevangen genomen tegenstander te executeren. Dat is gewoon moord.”
De rechtbank veroordeelde Al K. niet voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens het OM maakte zijn strijdgroep onderdeel uit van de jihadistische groep Jabhat al-Nusra, maar de rechtbank vind het aannemelijker dat de strijdgroep toen vocht namens het Vrije Syrische Leger.
Lees verder onder afbeelding.
Al K. vluchtte in 2013 via Turkije naar Nederland en kreeg hier een tijdelijke verblijfsvergunning. Hij kwam in het Zeeuwse Kapelle terecht en kon zijn vrouw en kinderen laten overkomen in het kader van gezinshereniging. Al K. raakte er in de loop van de jaren betrokken bij de plaatselijke voetbalclub en was vrijwilliger op de buurtbus.
USB-stick
Maar in 2016 kwam hij in beeld in een Duits strafrechtelijk onderzoek naar een andere Syrische vluchteling. Daarin duikt naast de video op YouTube ook nog een video op waarop duidelijk te zien is dat Al K. de leiding heeft over de operatie. Die video stond op de USB-stick van een aangehouden persoon in Duitsland en was duidelijk niet voor publicatie, meldde het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak. De Syriër werd in 2019 in Kapelle opgepakt, onder meer na het inzetten van een undercover-agent. Het Openbaar Ministerie eiste begin deze maand 27 jaar tegen Al K.. ,,Hij had de leiding over de executie, een wreed delict", stelde het OM. ,,De militair is vermoord uit wraak, omdat hij in het Syrische leger diende. En omdat hij een alawiet was (het geloof dat ook de Syrische president Assad aanhangt, red).”
Al K. zat zelf twintig jaar in het Syrische leger, maar deserteerde aan het begin van de burgeroorlog vanwege de gruwelijkheden van het Assad-regime. ,,Soldaten verkrachtten vrouwen, schoten de mannen dood en roofden huizen leeg”, verklaarde hij eerder tijdens de zaak. Hij stelt dat het bataljon waar hij zich daarna bij aansloot bestond uit andere gedeserteerde soldaten. ,,Ik was niet de leider, we waren gelijken.”
Broers
Ook maakte het bataljon volgens hem geen onderdeel uit van het jihadistische Jabhat al-Nusra, maar van het seculiere Vrije Syrische leger. Over de executie van de krijgsgevangen kolonel zei hij eerder dat hij dat niet heeft gedaan. Hij wilde juist de kolonel proberen te ruilen tegen zijn twee broers, die in een gevangenis van Assad zaten. Op de video wordt daar niet over gesproken, wel wordt de officier ervan beschuldigd te behoren tot een divisie die ‘luchtaanvallen op onschuldige kinderen uitvoert'. Het regime van de Syrische president Assad maakte duizenden doden door het afwerpen van onder meer vatbommen boven woonwijken.
Later verklaar Al K. dat hij ‘opzettelijk misschoot’. Volgens de rechtbank doet dat, als het al zo was, niet ter zake. De Syriër was aanwezig bij de executie en de eerste die schoot. Daarmee gaf hij het signaal voor de executie.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUMmet Video
De Rijn in moeilijkheden: bejaardenrivier of mythische plek?
De Rijn heeft het in deze tijden van droogte zwaar te verduren. En dat betekent nogal wat, want ze is voor mens en dier van levensbelang. Een portret van deze machtige rivier met een tuttig imago. -
MET VIDEO9
CDA-bom onder stikstofdeal: Kamer terug van reces voor spoeddebat na uitspraken Hoekstra
De CDA-breuk met een cruciaal deel van de coalitiedeal over stikstof leidt tot spanning binnen de regering. Na ‘uitvoerig’ overleg vanochtend is premier Mark Rutte kritisch over CDA-leider Wopke Hoekstra: ,,Dit moet een uitzondering blijven.” De Kamer komt terug van reces voor een spoeddebat. -
UPDATE
Jan Modaal kan bijna nergens nog een huis kopen
Het wordt voor huizenkopers met een modaal inkomen (38.000 euro) steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Slechts 1 procent van het woningaanbod is nog te betalen. -
rechtszaak executie / video
‘Begin maar’, zegt een stem - en daarna spatten de kogels in het water
Vanuit de jarenlange, dikke mist van de Syrische burgeroorlog duikt soms opeens een schim op in Nederland. Vandaag zat een Syrische asielzoeker in de rechtbank in Rotterdam, op verdenking van een oorlogsmisdrijf: de executie van een al gevangen genomen militair.
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Arbeidsmarkt onder druk door groeiend aantal vacatures
De arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal van dit jaar verder onder druk komen te staan door een stijging van het aantal openstaande vacatures en een daling van het aantal werklozen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).