Volledig scherm
T-Mobile en Tele2 willen fuseren.

T-Mobile: geen prijsverhogingen en al in 2020 snel 5G als overname Tele2 door mag gaan

T-Mobile is bezorgd dat Brussel de overname van Tele2 misschien niet goedkeurt. Met zes harde beloften hoopt de provider nu de Europese Commissie te vermurwen. Zo belooft T-Mobile al in 2020 een landelijk dekkend 5G-net te lanceren en voorlopig af te zien van prijsverhogingen bij een deel van de abonnementen.

T-Mobile, met 3,5 miljoen klanten de nummer drie provider in Nederland, maakte vorig jaar december bekend  kleinste speler Tele2 over te nemen (1 miljoen klanten) voor zo'n 200 miljoen euro. Zo ontstaat een sterke uitdager van KPN en VodafoneZiggo, is de gedachte. 

De Europese Commissie vreest echter dat de overname negatieve gevolgen heeft voor Nederlandse consumenten. Sinds Tele2 vanaf eind 2015 als vierde speler de Nederlandse mobiele markt betrad, profiteren consumenten van spotgoedkope unlimited internetbundels vanaf 25 euro per maand. 

Medio juni maakte eurocommissaris Margrethe Vestager (Competitie) bekend een 'diepgravend onderzoek' te starten naar de voorgenomen overname van Tele2 door T-Mobile.  ,,We willen er zeker van zijn dat de geplande transactie niet leidt tot hogere tarieven of een beperkter aanbod van mobiele diensten voor Nederlandse consumenten.''

Quote

De Europese Commissie moet veel breder kijken dan de mobiele markt alleen

Soren Abildgaard, ceo T-Mobile Nederland

Vaste abonnementen

T-Mobile stelt dat Brussel veel breder moet kijken dan de mobiele markt alleen. Om de zorgen weg te nemen, komt T-Mobile nu met zes harde garanties. ,,Als de overname met Tele2 groen licht krijgt, brengen we al in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk in de lucht," zegt ceo Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland. ,,We verhogen de prijzen voor onze vaste abonnementen de komende drie jaar alleen met de inflatie.

De provider belooft verder op grote schaal glasvezel uit te rollen in veel gemeenten. ,,We blijven via Tele2 unlimited databundels aanbieden voor maximaal 25 euro per maand. Verder mogen alle klanten hun abonnementen maandelijks opzeggen en ten slotte maken we overal in Nederland, ook in landelijke gebieden, breedband internet beschikbaar met snelheden van 100 Mbit per seconde of meer."

Met de beloften wil Abildgaard Europa gerust stellen. De provider heeft het idee dat de Europese Commissie de bijzondere situatie op de Nederlandse telecommarkt - en met name de dominante positie van KPN en VodafoneZiggo daarop - onvoldoende doorgrondt. ,,De Nederlandse telecommarkt staat er totaal anders voor dan toen Tele2 zijn 4G-vergunning in 2012 verkreeg." 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Søren Abildgaard, topman van T-Mobile Nederland. © T-Mobile

'Brussel moet breder kijken'

Abildgaard wijst er op dat Ziggo en Vodafone zijn gefuseerd en de meeste consumenten vastzitten in een abonnement van vast en mobiel. Dankzij alle voordeeltjes, zoals ruimere databundels, of gratis Spotify, lopen ze ook nauwelijks weg. ,,Dat maakt concurreren voor ons véél moeilijker. De Commissie en de ACM moeten zich dat realiseren en breder kijken dan de mobiele markt alleen."

T-Mobile zegt dat de angst voor hogere prijzen ongegrond is. ,,We willen een Atlético Madrid creëren, dat wedstrijden kan winnen van Barcelona en Real Madrid, die nu standaard kampioen worden," maakt de Deense baas op het hoofdkwartier in Den Haag een sportvergelijking. 

Alleen lukt dat onvoldoende. ,,Los zijn T-Mobile en Tele2 te klein." Met de beloften zegt T-Mobile de Europese Commissie zo goed mogelijk te willen informeren. ,,Ik ben niet zo zeer bezorgd, maar we willen zeker zijn dat eurocommissaris Vestager het gehele plaatje begrijpt én meeneemt in haar besluit.''

Volledig scherm
Eurocommissaris Margrethe Vestager onderzoekt de overname van Tele2 door T-Mobile. © REUTERS

Garantie

De beloften zijn net op tijd voor de volgende stap in het goedkeuringsproces, hoopt T-Mobile: op 12 september maakt de Europese Commissie bekend of de fusie op concrete bezwaren stuit. Eind vorige maand laste Brussel nog een pauze in. Dit om de 1 miljoen documenten die T-Mobile en Tele2 hebben aangeleverd beter te kunnen bestuderen.

Abildgaard garandeert dat T-Mobile zich aan de beloften zal houden. ,,Ik verbind mijn persoonlijke reputatie eraan."

De zes beloften van T-Mobile:

- Als eerste provider een landelijk dekkend 5G netwerk in 2020

- Vaste abonnementen gaan alleen met de inflatie omhoog (drie jaar lang)

- Unlimited databundels blijven in de lucht voor 25 euro (drie jaar lang en via Tele2 dat als apart merk blijft bestaan)

- Klanten kunnen elk moment hun abonnement opzeggen

- Op grote schaal meedoen met glasvezel initiatieven in dorpen en steden

- Overal in Nederland snel breedbandinternet van minstens 100 Mbit per seconde