Het verenigingsgebouw van studentenvereniging Vindicat in Groningen.
Volledig scherm
Het verenigingsgebouw van studentenvereniging Vindicat in Groningen. © ANP

Taakstraf voor Vindicat-studenten na overtreding coronaregels, rector spreekt van cultuurverandering

De vijftien leden van studentenvereniging Vindicat die half april een ‘feestje’ hadden in de sociëteit en zo de coronaregels overtraden, krijgen van de interne tuchtcommissie 450 uur taakstraf.

Quote

Ik ben boos en teleurge­steld. De grond zakt onder je vandaan

Floris Hamann, rector Vindicat

Het bestuur had naast een taakstraf ook om een onvoorwaardelijke schorsing gevraagd. ,,Maar aangezien het nog niet duidelijk is wanneer het verenigingsgebouw weer kan worden geopend, leek dat niet zinvol’’, zegt rector Floris Hamann van de Groningse vereniging tegen Dagblad van het Noorden.

De vijftien leden, waaronder een senaatslid, hielden volgens de rector de bewuste avond geen feestje. ,,Er was sprake van een bijeenkomst, maar het was natuurlijk niet toegestaan.’’ De politie greep in en gaf de Vindicaters een boete. Hamann reageerde kort daarna woedend. ,,Ik ben boos en teleurgesteld. We hebben zo hard gewerkt aan onze reputatie. Alles dat we in twee jaar hebben opgebouwd, is voor niets geweest. Zo voelt het. De grond zakt onder je vandaan.”

De vijftien moesten vervolgens van het bestuur bij burgemeester Koen Schuiling hun excuses aanbieden. Hamann: ,,We zijn ook nog bij het UMCG geweest om duidelijk te maken hoe hard dit virus om zich heen grijpt en wat de gevolgen kunnen zijn. Dit bezoek heeft diepe indruk op ze gemaakt.’’

Het is nog niet duidelijk welke taakstraf de vijftien krijgen. ,,We willen deze aan een goed doel besteden. Daar denken we nu over na.’’ Volgens Hamann zijn enkele corona-overtreders al begonnen aan hun activiteiten. ,,Bijvoorbeeld het schrijven van brieven voor ouderen, boodschappen doen voor mensen, of voetbaltraining geven.”

‘Interne reactie laat cultuurverandering zien’

Volgens Hamann laat de reactie van Vindicat de cultuurverandering binnen de studentenvereniging goed zien. ,,Er was veel verontwaardiging en er waren veel vragen”, vertelt hij aan het ANP.

Vindicat wil volgens Hamann laten zien dat het ,,meer is dan een groep studenten die constant de grenzen opzoekt en daar in het verleden overheen is gegaan”. Volgens hem heeft het corps correct gehandeld door niemand de hand boven het hoofd te houden en naar buiten toe transparant te zijn.

Bekijk alle video’s over het coronavirus in onze playlist.