Volledig scherm
De Nelson Mandelabrug in Arnhem. © Gerard Burgers

Taakstraffen voor jongeren na mishandeling homostel Arnhem

De rechtbank heeft de vier Arnhemse jongens die het echtpaar Ronnie en Jasper Sewratan-Vernes hebben mishandeld, een taakstraf gegeven variërend van 80 tot 160 uur. De straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie taakstraffen van 120 uur waarvan 20 uur voorwaardelijk, tot 180 uur. De verdachten waren alle vier bij de uitspraak aanwezig, de slachtoffers waren er niet.

De uitspraak kwam precies een jaar en een week na de mishandeling op de Nelson Mandelabrug. Ronnie en Jasper Sewratan-Vernes liepen over de brug na een avondje stappen naar huis. De vier jongens stonden daar met een betonschaar. Zij hadden die avond en nacht fietsen proberen te stelen, tot ze de twee mannen in het vizier kregen. 

Betonschaar

Volledig scherm
Jasper en Ronnie tijdens een demonstratie tegen homogeweld die volgde op de mishandeling in Arnhem. © ANP

Een scheldpartij over en weer volgde. Wie begon met schelden en slaan, is niet duidelijk geworden. Beide partijen wezen naar elkaar. Volgens het echtpaar was homohaat het motief voor de mishandeling. Volgens de officier van justitie was dat niet aan te tonen.

Wel zouden beide Arnhemmers zijn uitgescholden voor 'homo' en 'flikker'. Of Ronnie was geslagen met een betonschaar kon de officier van justitie niet vaststellen. Helder was wel dat hij na een harde klap vijf tanden moet missen.

De officier eiste voor de 17-jarige die Ronnie had geslagen een taakstraf van 180 uur. Twee leeftijdsgenoten moesten volgens de officier 120 uur werken. De jongste van 15 jaar hoorde een eis van 120 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk. 

De rechter achtte niet bewezen dat  bij de bewuste klap een betonschaar was gebruikt en hield het op een vuistslag.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.