Volledig scherm
© anp

Talent slimme leerling wordt niet genoeg benut

De bolleboos verveelt zich nog steeds stierlijk in de klas. Leraren hebben te weinig tijd en kennis om een hoogbegaafd kind uit te dagen. Staatssecretaris Sander Dekker wil dat veranderen via bijscholing van docenten, liefst op academisch niveau.

Quote

Scholen moeten het zich erg aantrekken als leerlingen zich vervelen tijdens de les

Dekker wil talentvolle leerlingen in het basisonderwijs, vmbo, havo en vwo juist ín de les meer uitdagen. Daar hebben zij meer baat bij dan extra aandacht ná lestijd, zoals nu het geval is, schrijft de VVD-bewindsman vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Scholen moeten het zich erg aantrekken als leerlingen zich vervelen tijdens de les, vindt Dekker. Hij ziet dat dat ook gebeurt: op driekwart van de middelbare scholen en de helft van de basisscholen wordt iets extra's gedaan voor scholieren die meer uitdaging aankunnen.

Op de basisschool gebeurt dat nog vaak tijdens de les, maar op de middelbare school worden de extraatjes buiten de les om aangeboden, constateert de Onderwijsinspectie. Leerlingen volgen dan bijvoorbeeld een extra vak. Scholieren met een wiskundeknobbel krijgen in plaats van 3 uur 1 uur wiskunde; in de overige 2 uur is dan ruimte voor verdieping.

Saai
Er is veel aandacht voor wiskunde, merkt de inspectie. Extra tijd voor spelling of Engels is er veel minder. Ook zijn de 'extraatjes' vrijblijvend, leerlingen bepalen zelf of ze meedoen. Van de extra aandacht binnen de les komt nog weinig terecht: de normale lesstof blijft verplicht en juist die noemen de leerlingen 'saai', stelt de inspectie.

,,We hebben de lat ook hoog gelegd. Het is niet van vandaag op morgen geregeld,'' erkent Dekker. Hij ziet wél dat de cultuuromslag is ingezet.