Volledig scherm
Tata Steel in IJmuiden. © EPA

Tata Nederland: nu geen massaontslag Hoogovens

De werkgelegenheid bij Tata Steel in IJmuiden blijft tot en met oktober volgend jaar ‘in hoofdlijnen’ gegarandeerd. De directie van Tata Steel Nederland heeft dat volgens De Telegraaf toegezegd aan vakbond FNV. 

Tata Steel Europe kondigde eerder aan dat er zo’n 3000 banen geschrapt zouden worden binnen Europa, waarvan 1600 in IJmuiden. Die uitspraak staat mogelijk lijnrecht tegenover een belofte van de Nederlandse directie. Die zegde juist toe dat er tot ver in volgend jaar geen banen zouden verdwijnen. De vakbonden lieten eerder al weten Tata Steel Nederland aan die afspraken te zullen houden.

Wel stelt de Nederlandse directie dat het vrijwel onvermijdelijk is dat er banen verdwijnen. Ook in IJmuiden staat de staalproductie namelijk ‘sterk onder druk’. Het bedrijf bevindt zich al enige tijd in zwaar weer wegens overcapaciteit op de wereldmarkt.

Afstemmen

Om toch competitief te blijven probeert het vanuit India geleide staalconcern op loonkosten te besparen en wil het daarnaast efficiënter inkopen en steviger inzetten op producten met een hogere marge. Ook moeten de verschillende Europese bedrijven hun activiteiten beter op elkaar afstemmen.

Bij Tata Steel Europe werken zo’n 21.000 mensen, van wie ongeveer de helft in Nederland en verder in Engeland, Frankrijk en België. Ongeveer 9000 mensen werken bij de vroegere Hoogovens in IJmuiden. Tata Steel heeft in Nederland daarnaast vestigingen in Maastricht, Oosterhout, Nieuwegein en Moerdijk.