Volledig scherm
Tata Steel in IJmuiden. © EPA

Tata Steel kreeg ruimere normen lozen giftige stoffen

Rijkswaterstaat heeft staalfabrikant Tata Steel de afgelopen jaren toegestaan meer giftige stoffen in het oppervlaktewater te lozen dan de Europese richtlijnen voorschrijven. 

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Het gaat om de afvalstof cyanide, dat in verschillende vormen voorkomt en door het Europees Milieuagentschap omschreven wordt als ‘zeer giftig’. Van Rijkswaterstaat, die de vergunningen verstrekt en toezicht houdt op water rond het staalbedrijf, mag het bedrijf afwijken van de Europese normen. Tata Steel vroeg om soepeler voorwaarden en de toezichthouder honoreerde dit in 2010 'omdat gebleken is dat de norm voor Tata niet haalbaar was', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Tata Steel weerspreekt dat er sprake is van ruimere normen voor het lozen van cyanide en het niet voldoen aan de Europese regelgeving. De staalfabriek stelt nauwkeurig de lozing te monitoren en constant monsters te nemen.

Afgelopen week bleek dat Tata ook meer stof uitstoot dan toegestaan.  Het staalbedrijf in IJmuiden verkeert in zwaar weer. Tata Steel Europa is van plan om in Nederland 1600 banen te schrappen. Dat zou gaan om zowel kantoorfuncties als banen in de productie- en onderhoudsafdelingen.