Volledig scherm
Hugo Goorhuis ziet zijn tatoeages als 'kunst op de huid'.

Tattoo-opa niet welkom op school Enschede

Zwaar teleurgesteld is de 10-jarige Lars Goorhuis uit Enschede. Hij zou woensdagochtend zijn opa Hugo (69) meenemen naar zijn school IBS De Eschmarke voor een spreekbeurt over tatoeages. Hugo Goorhuis is van top tot teen getatoeëerd. Kunst op de huid, noemt hij het zelf.  Maar de school stak hier op het laatste moment een stokje voor. De tattoo-opa zou te eng zijn.

Volledig scherm
De opa van Lars Goorhuis was niet welkom op school. De kinderen zouden zijn vele tatoeages te eng kunnen vinden. © Annina Romita

,,De juf zei dat mijn opa niet mocht komen. Zijn hoofd zit onder de tatoeages en dat is te eng voor kleine kinderen'', vertelt Lars 's middags, nog altijd een beetje beduusd. Hij hield een spreekbeurt voor zijn eigen groep 7. ,,Mijn klas vond het interessant dat opa mee zou komen." Maar opa mocht niet komen.

,,Hij was ineens niet meer welkom, omdat hij ook in zijn gezicht is getatoeëerd", aldus Lars' vader Frank Goorhuis (44). Die werd daarover naar eigen zeggen 's ochtends vlak voor schooltijd door de directeur gebeld. Hugo Goorhuis was speciaal voor de spreekbeurt een dag eerder vanuit zijn woonplaats Schiedam naar Enschede gereden. ,,Da's 200 kilometer rijden. Ik wilde niet 's ochtends in een file terechtkomen'', zegt opa.

Spreekbeurt
Volgens Frank Goorhuis, die zelf geen tatoeages heeft, moest Lars in de aanloop naar zijn spreekbeurt een verslag over het onderwerp inleveren. Op de voorpagina prijkt een foto van Lars met zijn opa. ,,De juf had in eerste instantie nog gezegd: wat leuk!". Toen directeur Marja Baede van de school het verslag op de ochtend van de spreekbeurt onder ogen kreeg en voorop het getatoeëerde gezicht zag, zou ze Frank Goorhuis hebben gebeld met de gewraakte mededeling.

Hugo Goorhuis: ,,Dat ik niet mocht komen is een grote teleurstelling, voor Lars en voor mij. Ik ben nog nooit eerder ergens geweerd. Dit is de eerste keer. Ik krijg wel eens opmerkingen, maar 99 procent van de reacties is positief. Met name kinderen vinden mijn uiterlijk interessant. Zij kijken hun ogen uit.''

Volledig scherm
Vader Frank Goorhuis heeft contact opgenomen met het College voor de Rechten van de Mens. © TCT

Rechten van de Mens

Frank Goorhuis liet het er niet bij zitten. ,,Ik ben naar de school gegaan. Ik wilde Lars persoonlijk zeggen dat zijn opa niet mocht komen. Ook ben ik naar de directeur gegaan. Ik heb gemeld dat ik naar aanleiding van het voorval contact op zou nemen met het College voor de Rechten van de Mens. Dat heb ik gedaan, maar die kon mijn klacht niet in behandeling nemen omdat het volgens de wet gelijke behandeling blijkbaar wel is toegestaan."

Zelf vindt hij het wel een vorm van discriminatie. ,,Hier wordt een opa van een kind gediscrimineerd omdat hij er anders uitziet. En dat terwijl 'we' altijd vrijheid van meningsuiting propageren en vinden dat iedereen gelijk is." Zijn ongenoegen uitte hij ook op Facebook.

Veiligheid
Volgens Baede heeft de weigering van de tattoo-opa niets met het uiterlijk van de man te maken. ,,Wij wisten dat er een spreekbeurt zou worden gehouden. Ook het onderwerp was bij ons bekend." Ze zegt er pas op de ochtend van de spreekbeurt mee te zijn geconfronteerd dat opa mee zou komen. Baede: ,,Toen ging het hier om: er zou mogelijk een situatie kunnen ontstaan waar kinderen van zouden kunnen schrikken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen goed op zoiets worden voorbereid. Die kans hadden wij niet meer. Het gevoel van veiligheid kon in het geding komen en dan zeggen wij als school: in zo'n situatie moet je iets als dit niet door laten gaan."

Lars kreeg uiteindelijk een 7,5 voor zijn spreekbeurt. Maar dat kon zijn dag niet meer goedmaken. ,,Ik had liever gehad dat opa er bij was geweest."

  1. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.