Volledig scherm
Een kudde taurossen op de Maashorst © Van Assendelft

Taurossen vallen twee wandelaars aan in natuurgebied bij Uden

Twee wandelaars zijn zaterdag aangevallen door taurossen in de Maashorst, een natuurgebied bij het Brabantse Uden. Ze moesten worden behandeld in het ziekenhuis. Een wandelaar liep een gebroken enkel op en moest worden geopereerd. De kudde is zondag meteen op transport gezet naar een andere plek. 

Het incident deed zich voor in een klein begrazingsgebied. Het stel liep in een grote boog om de kudde heen. Een tauros kwam onverhoeds op de vrouw af die ten val kwam, waarna haar man haar te hulp schoot en ook werd gepakt. Een omstander heeft de runderen weg kunnen jagen. Een Maashorst-ranger was snel ter plekke om de wandelaars te helpen. Ze zijn naar het nabijgelegen ziekenhuis Bernhoven gebracht.

,,Naast een gebroken enkel liepen de wandelaars verwondingen op. Daarom zijn er een paar hechtingen gezet. Ze hebben het ziekenhuis kunnen verlaten. Ze zijn natuurlijk hevig geschrokken. Naar omstandigheden gaat het nu goed met hen. Al zijn ze wel stram en hebben blauwe plekken”, verklaart Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling.

Quote

Waarschijn­lijk waren de dieren door de hond danig geïrriteerd

Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling

Volgens Linnartz is de kleine kudde runderen, voor het incident zich voordeed, geschrokken van een loslopende  hond die te dichtbij kwam. Die zorgde voor de nodige onrust. Wat meespeelt is dat afgelopen woensdag een kalf is geboren. De kudde is dan  extra zorgzaam voor het jonge kalf. ,,Waarschijnlijk waren de dieren door de hond danig geïrriteerd. Beide wandelaars zijn daar even later de dupe van geworden.” 

Boswachters van Staatsbosbeheer en beheerders van de gemeente Uden hebben zaterdag het gebied meteen voor publiek afgesloten. ,,We nemen de  veiligheid voor bezoekers en beheerders in het gebied zeer serieus. Daarom is besloten de runderen te verwijderen. Ze gaan terug naar Keent.”

Keent is een gebied in het noordoosten van Brabant, tegen de grens met Gelderland aan. 

Linnartz baalt stevig van het incident. ,,We kijken of we signalen gemist hebben. Dat is te doen gebruikelijk, de standaard procedure. Dit is wel het laatste waar we op zaten te wachten.”