Taxiënde vliegtuigen botsen op Schiphol

UPDATETwee taxiënde vliegtuigen hebben elkaar vanmorgen aangetikt op Schiphol. Er raakte niemand gewond door het incident.

In ieder geval een van de twee vliegtuigen is stevig beschadigd, is te zien op een op Twitter gedeelde foto. Tijdens een zogenoemde pushback, het achteruit duwen van een vliegtuig dat klaar is voor vertrek, raakten de vleugels van de twee KLM-vliegtuigen elkaar. Over de oorzaak van het incident kon de KLM nog niets zeggen. ,,De toestellen worden zorgvuldig nagekeken en blijven daarom voorlopig aan de grond.’’

Beide vliegtuigen stonden op het punt te vertrekken naar bestemmingen in de Verenigde Staten: Los Angeles en Atlanta. De vluchten van de betrokken passagiers worden omgeboekt.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is op de hoogte gesteld van het incident en vraagt er informatie over op bij de betrokken partijen, laat een woordvoerder van de OVV weten. Op basis van die informatie wordt gekeken of de raad een onderzoek gaat instellen. ,,Of wij een onderzoek instellen ligt eraan hoe ernstig het is en hoeveel nieuwe veiligheidslessen hier te leren vallen’’, aldus de zegsvrouw.

Zorgen

Quote

Er krijgt vast iemand op zijn donder vandaag

Joris Melkert, TU Delft
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

In het verleden hebben luchtvaartkenners al vaker hun zorgen geuit over het aantal incidenten op Schiphol. Het vliegveld kampte in 2016 bijvoorbeeld met 47 zogenoemde ‘runway incursions’. Dat zijn situaties waarbij een vliegtuig, voertuig of persoon in de beschermde zone komt van een baan die op dat moment wordt gebruikt voor een start of landing. En dat aantal is veel hoger dan op andere grote internationale luchthavens. 

,,Dit is niet normaal en hoort niet te gebeuren", zei expert Joris Melkert van de TU Delft destijds. ,,Deze getallen moeten een wake-up call zijn.’’

Het incident van vandaag schaart Melkert eerder in de categorie ‘slordigheid’ dan onder de problemen waar hij én de Onderzoeksraad voor de Veiligheid eerder voor waarschuwden. ,,Met een slag om de arm, want ik heb over dit incident alleen vernomen uit de media. Het gaat om vliegtuigen die intercontinentaal vliegen, die hebben enorme grote vleugels en worden ook wel eens tegen een hangardeur aangezet. Daarom zijn sommige delen van zo’n vleugel ook afneembaar, zodat ze makkelijk te vervangen zijn”. Maar, zegt hij: ,,Dit mag niet voorkomen. Er krijgt vast iemand op zijn donder vandaag.”