Volledig scherm
Mike J. kort na zijn arrestatie in 2001, in Zuid-Spanje. Hij werd in 2003 veroordeeld voor de dood van kleuter Rowena, beter bekend als het 'meisje van Nulde'. © AP

'Tbs'er Mike J. in 2018 buiten de kliniek'

Mike J. (48) – veroordeeld voor de gewelddadige dood van de kleuter Rowena Rikkers – mag waarschijnlijk in 2018 buiten de poort van de tbs-kliniek gaan wonen. Dat zegt zijn advocaat in een exclusief interview met deze krant.

Advocaat Niels van Wersch verwacht dat Mike J. in 2018 zogenaamd transmuraal verlof krijgt. ,,Dat betekent dat hij naar een woning van de tbs-kliniek gaat, buiten de muren. Daar kan hij zelf naar buiten en naar binnen. Een volgende stap om te wennen aan het leven in de maatschappij.”

De nabestaanden van de 4-jarige Rowena uit Dordrecht, beter bekend als het ‘meisje van Nulde’, reageren geschokt. ,,Ze vinden het onverteerbaar dat Mike spoedig buitenstaat”, zegt hun advocaat Sébas Diekstra. ,,De nabestaanden hebben levenslang.”

Quote

Hij gaat naar een woning van de tbs-kli­niek, buiten de muren

Advocaat Niels van Wersch van Mike J. over 'transmuraal verlof'

'Veilig om terug te keren in de samenleving'
Vader Martin Huisman en zusje Rochelle vechten al sinds begin dit jaar tegen het onbegeleid verlof van de man die werd veroordeeld voor het doden van Rowena. Stiefvader Mike J. kreeg in 2003 twaalf jaar cel en tbs. Hij ontkent nog altijd Rowena om het leven te hebben gebracht. Volgens zijn raadsman Van Wersch is het veilig om Mike J. langzaam maar zeker terug te laten keren in de samenleving.

Huisman en Rochelle
willen het woord voeren tijdens een rechtszitting op 19 juni waarin wordt besproken of de tbs-behandeling van Mike J. wordt verlengd of beëindigd. Het zou volgens hun advocaat Diekstra voor het eerst zijn dat nabestaanden daarover hun mening mogen geven. Ze hebben hun verzoek in een brief naar de rechtbank gestuurd.

Rechters besluiten bij alle tbs’ers elk jaar of elke twee jaar of de tbs-behandeling wel of niet moet worden voortgezet. ,,Ik begrijp heel goed dat de nabestaanden nu de rechtbank aanschrijven”, zegt Diekstra. ,,Tot op de dag van vandaag zijn zij niet gehoord in verband met het verplichte slachtofferonderzoek bij verlofverlening. Dit had wel moeten gebeuren.”

Excuses
In februari maakte demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie excuses aan de vader en zus van Rowena nadat zij te laat waren geïnformeerd over J.’s onbegeleid verlof.

De Dordtse Rowena werd in 2001 onder de ogen van haar moeder Wanda beestachtig mishandeld, oordeelde de rechter. Zo werd ze in een hondenhok opgesloten en na haar dood in een vriezer gestopt en in stukken gezaagd. Haar lichaamsdelen en haar verminkte hoofdje werden later teruggevonden bij onder andere Hoek van Holland en Strand Nulde.

Volledig scherm
Het rompje van Rowena Rikkers werd in 2001 gevonden bij strand Nulde. Andere lichaamsdelen doken op verschillende plaatsen in Nederland op.

'Voor Nederland is hij gewoon een rat'
Martin Huisman is woedend dat Mike J. het doden van Rowena blijft ontkennen. ,,Hij is gewoon bezig zijn straatje schoon te vegen. Voor Nederland is hij gewoon een rat, de dader."

Huisman zegt dat het leven van zijn dochter Rochelle en zijn eigen leven compleet is verwoest en dat hij daarom gehoord wil worden in de rechtbank. ,,Mike J. staat op het punt om vrij te komen en ons leven is naar de klote. Ik wil gewoon laten weten dat dit zo niet kan en dat wij er nog steeds niet bovenop zijn."

Huisman zegt dat hij en Rochelle vastlopen en zich in de steek gelaten voelen. ,,Wij worden gewoon aan ons lot over gelaten.’’ Hij noemt het onaanvaardbaar dat de vrijheid in zicht is voor Mike J. ,,Ik vind het asociaal. Ik vind het niet kunnen. Hij hoort niet meer vrij te komen."