Volledig scherm
© Theo Peeters

Tbs'er uit Pompekliniek pleegt zelfmoord tijdens verlof

De 48-jarige automobilist die donderdagmiddag omkwam bij een aanrijding met een vrachtwagen in Plasmolen was Vally V., een tbs’er uit de Pompekliniek in Nijmegen die op verlof was. Hij was aan het resocialiseren en zou binnen de kliniek al suïcidaal zijn geweest, melden bronnen aan De Telegraaf. De politie gaat ervan uit dat de man expres frontaal tegen een vrachtwagen is gereden maar wil niets zeggen over zijn identiteit.

De Pompestichting, een kliniek voor forensische psychiatrie in Nijmegen, laat weten dat een patiënt van de afdeling is verongelukt na een auto-ongeval. Over de identiteit van de man doet woordvoerder Arend-Jan Alberts van de tbs-kliniek geen mededelingen. ,,De man zat op de resocialisatie-afdeling en was met geoorloofd verlof.” Advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt dat het om Vally V. gaat, die door zijn kantoor werd bijgestaan.

Volgens de Politie Limburg werd het ongeval met opzet veroorzaakt. Zij gaat uit van zelfdoding. Waarop die conclusie gebaseerd is, wil ze niet zeggen. Het ongeluk vond plaats op de N271 in het Limburgse Plasmolen, dat ligt op 13 kilometer afstand van de Pompekliniek.

Vally V. uit het Brabantse Reek vermoorde in april 2013 zijn vrouw, een paar uur voordat ze op vakantie zouden gaan. Het zoontje van het stel, een jongen van toen 12 jaar raakte levensgevaarlijk gewond door het geweld van zijn vader. Het dochtertje wist zich te verstoppen en bleef, lichamelijk, ongedeerd. De man werd aanvankelijk veroordeeld tot 4 jaar cel en tbs, maar ging in beroep. Hij zou door de anti-depressiva die hij slikte, moordlustig worden gemaakt. Het hof vond echter dat er geen sprake was van een ‘toxisch delirium’ en veroordeelde de man tot 7 jaar en tbs met dwangverpleging.

Incident

Het is het vierde incident in korte tijd met een bewoner van de kliniek in Nijmegen. Eerder deze week werd de ontsnapte tbs’er Ronald van Z. na enkele dagen opgepakt in Parijs. Eerder sloeg hij op de vlucht tijdens een begeleid verlof. Ook bij twee eerdere verloven gingen tbs’ers er vandoor.

Ongeval op de N271 in Plasmolen.
Volledig scherm
Ongeval op de N271 in Plasmolen. © Theo Peeters
  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op foto’s is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. Niet alleen op het centrale plein, ook in de straten eromheen staan en lopen demonstranten. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is.