Volledig scherm
De stukken van het proces inzake de moord op Rowena Rikkers, beter bekend als het ‘Meisje van Nulde’, die zijn gebruikt tijdens de rechtbankzittingen in 2003. © ANP/archief

Tbs van moordenaar ‘Meisje van Nulde’ toch met jaar verlengd

Mike J., die is veroordeeld voor de moord op het ‘Meisje van Nulde’, blijft een jaar langer in tbs-behandeling. Dat heeft de rechtbank in Zutphen bepaald. De officier van justitie had twee jaar geëist.

Het advies van de behandelende kliniek luidde aanvankelijk tbs-verlenging met één jaar. De veroordeelde stiefvader van Rowena Rikkers maakte lange tijd een stabiele indruk op zijn behandelaars. Er waren vergevorderde plannen voor resocialisatie buiten de kliniek. De officier van justitie eiste dan ook één jaar verlenging tijdens de pro-formazitting. 

Klachten

In juni van dit jaar stelde de kliniek echter een aanvullende rapportage op, waarin het advies werd gewijzigd naar nog eens twee jaar tbs. J. maakte niet langer een stabiele indruk. Hij was in zichzelf gekeerd. Dat had te maken met fysieke klachten waarvoor hij zwaar aan de medicijnen zit en met spanningen over de zitting bij de rechtbank. 

Daarnaast kampte J. met hevige twijfels die bij hem zijn ontstaan over zijn beoogde nieuwe woonplaats. Hij wilde niet dat de kliniek zijn gegevens zou delen met de gemeente. Daardoor ontstond er een impasse tussen hem en zijn behandelaars. De officier van justitie ging mee met dit aangepaste advies en wijzigde haar aanvankelijke eis van één jaar naar twee jaar tbs.

Deskundigen

De rechter houdt het nu toch bij één jaar verlenging van de maatregel. De rechtbank volgt hiermee het oordeel van de externe deskundigen die op de inhoudelijke behandeling van twee weken geleden adviseerden dat het beter is om over een jaar opnieuw te bekijken hoe de ontwikkeling van J. ervoor staat. ,,Zo houden we een vinger aan de pols’’, motiveerde de rechter het besluit. ,,Bovendien moet hij leren omgaan met voor hem spannende en ongemakkelijke situaties waarin hij wordt geconfronteerd met het delict, zoals dit soort zittingen.’’

Mike J. was de stiefvader van Rowena Rikkers. Het meisje overleed in 2001 op 4-jarige leeftijd door mishandeling. Haar lichaamsdelen werden in delen teruggevonden in Hoek van Holland en het Veluwemeer bij Strand Nulde. Mike J. werd veroordeeld voor doodslag en kreeg twaalf jaar cel met tbs. De tbs ging in 2009 in.

Lees ook: Nabestaanden vrezen moordenaar nooit toe te kunnen spreken

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.