Volledig scherm
© Archieffoto Media TV

Te weinig blussers bij fatale brand Hellevoetsluis

De fatale woningbrand in Hellevoetsluis had minuten eerder bestreden kunnen worden als er genoeg vrijwilligers uit bed waren gekomen. De Veiligheidsregio erkent dat er opkomstproblemen waren.

Volledig scherm
© Archieffoto John de Pater
Quote

Het blijkt dat er te weinig vrijwilli­gers komen opdagen

Maurice Lenferink (Veiligheidsregio)

De bluswagen kwam donderdagnacht vier minuten te laat en met een incomplete bezetting naar de Gruttostraat. De Hellevoetse hoogwerker kon vanwege personeelsgebrek niet uitrukken.

Brandweerlieden maken zich ernstige zorgen over die onderbezetting. ,,Al jaren waarschuwen we: dit gaat een keer mis," zegt een klokkenluider die bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond werkt.

De frustratie in de kazernes is gegroeid sinds Lucia en Bram Lampers (beiden 84) omkwamen. Alleen het Snelle Interventie Voertuig (SIV) was binnen de vereiste acht minuten ter plaatse. De tweekoppige bemanning van die auto,met 100 liter bluswater aan boord, is wel in vaste dienst en permanent aanwezig op de kazerne.

Kostbare minuten
Ook de grote bluswagen had binnen acht minuten aanwezig moeten zijn, met minstens zes vrijwilligers. Van alle gealarmeerde blussers sprongen er slechts vijf uit bed. Nota bene de bevelvoerder kwam niet opdagen. Toen vier kostbare minuten wegtikten, besloot het vijftal incompleet uit te rukken. Omdat de Hellevoetse hoogwerker onbemand bleef, werd na 13 minuten de Spijkenisser hoogwerker opgeroepen.

,,Dit kan gebeuren in alle kazernes die draaien op vrijwilligers. Zij worden niet meer betaald om standby te staan," zegt de klokkenluider. ,,Het is elke keer hopen dat er genoeg mensen naar de kazerne komen. Levensgevaarlijk."

Maurice Lenferink, woordvoerder van de Veiligheidsregio, erkent de opkomstproblemen. ,,Het blijkt dat er te weinig vrijwilligers komen opdagen. Natuurlijk gaan we grondig analyseren hoe dat kan.''

Onderbezetting
Volgens Bert de Haas van vakbond FNV Overheid is de veiligheid in het geding door bezuinigingen en onderbezetting. De vakbond sloeg alarm bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat een onderzoek heeft ingesteld.
Of het Hellevoetse echtpaar überhaupt een kans had, is onduidelijk.

Volgens Lenferink konden brandweerlieden, ook als ze op tijd waren geweest, niets meer uitrichten. De klokkenluider oppert echter dat door de te lage opkomst überhaupt geen reddingsactie kon worden gestart omdat het tweekoppige team van de SIV geen brandende woning mag betreden.
De oorzaak van de brand is nog steeds onduidelijk, meldde de politie maandag.