Volledig scherm
Dennis (r) met zijn beste vriendje Marten © Ruud Voest

'Teeven gaat in tegen geest van kinderpardon'

UpdateMeer kinderen zouden in aanmerking moeten komen voor het kinderpardon. Dat zeggen Kinderombudsman Marc Dullaert en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag.

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wil een verblijfsvergunning geven aan asielzoekerskinderen die in Nederland zijn ingeburgerd en aan hun familieleden. Ze mogen echter niet langer dan 3 maanden buiten het toezicht van het Rijk zijn geweest.

Ongeveer 300 kinderen in Nederland vallen net buiten de regels en dreigen dus te worden uitgezet. Zij vielen niet aldoor onder rijkstoezicht, maar zaten wel in Nederland op school. De voorwaarden van Teeven zijn 'in strijd met de geest van het pardon', aldus Dullaert.

De kinderombudsman vindt ook dat Teeven onterecht onderscheid maakt tussen rijkstoezicht en gemeentelijk toezicht. 'Het gaat erom dat deze kinderen al die tijd in het zicht van de overheid zijn geweest, het maakt niet uit of dat het Rijk of de gemeente is geweest. Feit is dat deze kinderen langer dan 5 jaar in Nederland zijn en hier zijn geworteld.'

Dennis
Eén van de 300 kinderen is het Utrechtse jongetje Dennis (8). Hij kwam deze week in het nieuws. Dennis is geboren en getogen in Nederland, maar kan geen verblijfsvergunning krijgen. Hij dreigt nog deze maand te worden uitgezet naar Burundi. 'De gezinnen zoals die van Dennis zijn geworteld in de lokale gemeenschap. De gemeente heeft Dennis en de andere kinderen al die tijd in het zicht gehad,' zegt VNG-voorzitter Jantine Kriens.

Teeven liet begin oktober nog weten niet te voelen voor het oprekken van het pardon. De PvdA ziet er ook niet veel meer in, zo leek woensdag. Marit Maij (PvdA) wees erop dat je bij nieuwe grenzen toch ook weer nieuwe grensgevallen krijgt.

Teeven kan in schrijnende gevallen altijd nog zijn 'discretionaire bevoegdheid' benutten om iemand toch in Nederland te laten blijven.