Volledig scherm
© ANP

Teeven weer in opspraak wegens 'mistige deal'

Uit het verleden van staatssecretaris Fred Teeven is een nieuw spook opgedoken. Bij zijn schikking met een drugscrimineel gaf hij ook strafvermindering, blijkt nu. Tegen alle regels in.

Volledig scherm
© ANP

Het gaat om de deal met Cees H., die Teeven dit voorjaar al in opspraak bracht. Deze deal, die Teeven jaren geleden sloot als officier van justitie, blijkt een geheime bijlage te hebben.

Dat staat in het boek Fred en de Wet van onderzoeksjournalist Wim van de Pol, dat morgen verschijnt. De deal leidde al tot ophef in de Tweede Kamer, omdat H. na een schikking wegkwam met zijn drugsgeld. Onderbelicht is gebleven dat bij de deal een verborgen side letter hoort. Teeven schrapte een door de rechter opgelegde straf voor een ontsnappingspoging uit de Bijlmerbajes. Ook hoefde H. het laatste deel van zijn straf voor drugssmokkel niet uit te zitten.

Teeven negeerde hiermee een verbod van de toenmalig minister van Justitie, Benk Korthals. Advocaat Jan-Hein Kuijpers, raadsman van Cees H., bevestigt de afspraken desgevraagd. 'We hebben het aan Teeven gevraagd en hij heeft dat toen gedaan. Dat was heel lief van hem.'

Oppositiepartijen SP en ChristenUnie gaan nieuwe vragen stellen. 'Dit geeft een nare smaak in de mond,' vindt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. 'Deze mistige deal verdient allesbehalve de schoonheidsprijs.

Meer lezen? Vandaag in het Algemeen Dagblad: Dubieus verleden haalt Fred Teeven in.