Volledig scherm
Staatssecretaris Fred Teeven © anp

Teeven wil verdachten bewijs goed gedrag kunnen weigeren

UpdateStaatssecretaris Fred Teeven van Justitie wil verdachten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen weigeren, ook als ze nog niet veroordeeld zijn. Nu kan zo'n verklaring, die vaak nodig is bij sollicitaties, alleen geweigerd worden aan mensen met een strafblad. Teeven wil in bepaalde gevallen ook kijken naar politiegegevens, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat dan om mensen die verdacht worden van bijvoorbeeld moord of andere ernstige misdrijven. Door de VOG te weigeren wil Teeven onder meer voorkomen dat verdachten van kindermisbruik aan de slag kunnen in een crèche.

In zijn brief aan de Kamer schrijft Teeven dat hij in de praktijk geconfronteerd wordt met gevallen waarbij hij de VOG, gelet op politiegegevens, zou willen weigeren, maar waarbij de wet ertoe dwingt toch zo'n verklaring af te geven. Teeven werkt daarom aan een wetswijziging.

Hij onderzoekt ook of voor het afgeven van een VOG gekeken kan worden naar bepaalde overtredingen waarvoor een bestuurlijke boete is opgelegd. Dan kan bijvoorbeeld beter rekening gehouden worden met integriteitseisen in de vastgoedsector.

Twijfel bij oppositie
Teeven wil voor de zomervakantie het voorstel voorleggen voor advies bij rijksadviseurs en maatschappelijke instantie. Daarna moet hij zijn plannen voorleggen aan de Tweede Kamer. Daar klinkt echter nu al scepsis. Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie maakt zich zorgen over het voornemen van Teeven. 'Hier dreigt willekeur, ik wil dat dit soort beslissingen door de rechter wordt genomen. Teeven wil mensen straffen zonder dat ze veroordeeld zijn.'

Ook Magda Berndsen van D66 is kritisch. 'Op deze manier kan je een VOG worden geweigerd, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Ik heb hier grote aarzelingen bij. Wéér wordt er een grens verlegd', zegt zij in het AD. Oppositiepartij CDA begrijpt de argumentatie van Teeven wel. Kamerlid Madeleine van Toorenburg in diezelfde krant: 'Het is logisch om ook naar de politiegegevens te kijken, zeker als iemand met kinderen en gehandicapten wil werken.'