Volledig scherm
PREMIUM
Nico de Pijper is dolblij dat de acties van Rahiied werden ontdekt door collega's. © Milan Rinck

'Tegen iemand die écht wil moorden, is niets bestand'

InsulinemoordenDirecteur Nico de Pijper van de geplaagde zorginstelling Huys te Hoecke, spreekt voor het eerst over de ontmaskering van Rahiied A.

Volledig scherm
Verdachte Rahiied A. © Privefoto

Wanneer een bejaarde bewoonster van verpleeghuis 't Huys te Hoecke in Puttershoek dit najaar onwel wordt, slaat de dan dienstdoend verzorgende alarm. Ze informeert de dienstdoende arts. Hij besluit om haar door te verwijzen naar het ziekenhuis. Nader onderzoek daar leidt tot de conclusie dat de bloedsuikerwaarde van de bejaarde dame onnatuurlijk is. 

Directeur Nico de Pijper van het overkoepelende Zorgwaard kan zijn oren nauwelijks geloven. Het insuline-incident is mogelijk een bewuste actie. ,,Het voelde meteen niet goed. Een ongrijpbaar gevoel. Nog diezelfde dag hebben wij aangifte bij de politie gedaan'', zegt hij. ,,Maar ik heb nooit kunnen bevroeden dat de zaak zó groot zou worden.'' 

Rahiied A. wordt aangehouden en justitie komt, na een aanwijzing van Zorgwaard, een eerder - dodelijk - incident in 't Huys te Hoecke op het spoor. Een bejaarde vrouw, die dit najaar overleed, wordt opgegraven. Later maakt het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat A. wordt 
verdacht van nog twee 'insulinemoorden' en betrokkenheid bij twaalf andere incidenten met het - voor sommigen - dodelijke medicijn.