Volledig scherm
© afp

Tegoeden hulporganisatie IHH-Nederland vrijgegeven

De rechter in Amsterdam heeft de tegoeden van de Internationale Humanitaire Hulporganisatie (IHH-Nederland) vandaag vrijgegeven. Volgens de kortgedingrechter wordt er voldoende op toegezien dat geld van deze organisatie niet ten goede komt aan Hamas, de Palestijnse radicale organisatie die te boek staat als terroristische organisatie.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken meldde eind april dat de tegoeden van IHH-Nederland bevroren waren, omdat geld naar de Duitse zusterorganisatie was overgemaakt. IHH-Duitsland werd vorig jaar verboden, omdat deze Hamas zou financieren.

Inmiddels is dat verbod alweer opgeheven, zo staat in het vonnis van de Amsterdamse rechter, op voorwaarde dat IHH-Duitsland elke maand laat zien waarheen zijn giften zijn overgemaakt.

Hierdoor wordt volgens de rechter voldoende gecontroleerd of geld van IHH-Nederland niet via de Duitse zusterorganisatie bij Hamas terechtkomt. Er zijn geen aanwijzingen dat fondsen van de Nederlandse tak via andere wegen bij Hamas of daaraan gelieerde organisaties terecht zouden komen, aldus de rechter.