Volgens NatureToday zijn teken extra actief bij dit warme weer.
Volledig scherm
Volgens NatureToday zijn teken extra actief bij dit warme weer. © Shutterstock

Teken zeer actief door warm lenteweer van komende dagen

Er is een extra reden om te luisteren naar de oproep om zo veel mogelijk binnen te blijven. De komende dagen zijn door het warme lenteweer in grote delen van het land namelijk teken zeer actief.  Dat meldt de website NatureToday van de universiteit Wageningen.

Teken zijn actiever bij hoge temperaturen. De komende dagen kan de temperatuur oplopen tot 20 graden, zo’n vijf graden warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar. Op de website Tekenradar.nl wordt bijgehouden hoe actief teken zullen zijn. De verwachting loopt de komende dagen op tot de maximale waarde ‘zeer hoog’ in grote delen van Nederland.

Een teek is een parasiet die zich - vaak onopgemerkt - in de huid van dieren en mensen boort en zich vol zuigt met bloed. Ze leven in hoog gras en tussen bladeren. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen.

Normale seizoenstart

Tot nu toe is het aantal meldingen van tekenbeten vergelijkbaar met een normale seizoenstart. ,,Het is dus niet zo dat er ineens geen tekenbeten meer gemeld worden door de coronamaatregelen”, aldus NatureToday.

Vorig jaar werd er nog een groot landelijk onderzoek gestart naar het gevaarlijke tekenvirus TBE, dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen. Er werden ruim 10.000 teken uit meer dan twintig locaties uit Nederland verzameld en getest op het virus.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”