Volledig scherm
De tekening © Beeld Het Fries Museum

Tekening van beroemde kunstenaar gevonden op rommelmarkt

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft een tekening van de hand van Sir Lawrence Alma-Tadema gekocht van een jongeman uit Antwerpen, die het werk van de beroemde kunstenaar op een rommelmarkt in Brussel had gevonden. Hoeveel hij er op de markt voor heeft betaald is niet bekend, maar het Fries Museum heeft de tekening kunnen overnemen voor 1800 euro. Het heeft haar inmiddels gerestaureerd.

Volledig scherm
Een tentoonstelling in het Fries Museum. Foto ter illustratie. © ANP

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een portret van Sientje Tadema, een nicht van de kunstenaar, wat het museum volgens hoofd collecties Jos Taekema onder meer afleidt uit een stukje van een envelop dat in de lijst werd gevonden.

De Vlaamse rommelmarktbezoeker bezocht enkele jaren geleden de tentoonstelling over Alma-Tadema, waarmee het Fries Museum destijds een enorm succes boekte en zelfs een internationale prijs won. Hoewel de Belg eerst zijn licht opstak bij een veilinghuis, besloot hij toch de tekening aan te bieden aan de kunsttempel in Leeuwarden.

Conservator oude kunst Marlies Stoter onderzocht het werk en herkende de hand van Alma-Tadema (1836-1912), bekend om zijn voorstellingen uit de klassieke oudheid, aan de combinatie van zeer verfijnde lijntjes en sterk aangezette potloodlijnen in de donkere partijen van de tekening.

Het werk is vanaf zaterdag voor publiek te zien in het Fries Museum, dat al achttien schilderijen en zo’n negentig werken op papier van de oorspronkelijk uit Friesland afkomstige Alma-Tadema bezit.