De politie houdt verschillende demonstranten aan.
Volledig scherm
De politie houdt verschillende demonstranten aan. © Ruud Witte

Teleurgestelde burgemeester: 90 aanhoudingen verricht

UpdateBij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn vandaag 90 mensen aangehouden. Dat meldde burgemeester Milo Schoenmaker op een persconferentie. Of het gaat om voor- of tegenstanders van Zwarte Piet kon Schoenmaker niet zeggen. De burgemeester zei 'teleurgesteld' te zijn over incidenten en noemde de sfeer die daardoor ontstond 'grimmig'.

Voor de actievoerders die tegen Zwarte Piet zijn, is er een speciale locatie in de stad.
Volledig scherm
Voor de actievoerders die tegen Zwarte Piet zijn, is er een speciale locatie in de stad. © Ruud Witte
Demonstranten werden met een bus afgevoerd.
Volledig scherm
Demonstranten werden met een bus afgevoerd. © Ruud Witte

Een vader en kinderen kwamen door opstootjes in het centrum in het gedrang, zei Schoenmaker. 'Een vervelend moment'. Ook riepen demonstranten beledigingen naar de politie en naar andere betogers.
Voor de intocht zijn volgens de burgemeester alle scenario's, ook met arrestanten, doorgenomen.

'Ik had het, ook met de kennis van nu, niet anders aangepakt', aldus Schoenmaker. Hij zei verder wel bedroefd te zijn dat het zo is gelopen en te hopen 'dat we snel van de discussie af zijn'.

Volgens AD-verslaggever Tobias den Hartog ontstonden er opstootjes en werden demonstranten door de politie naar de grond gewerkt. Sommige ouders met kinderen besloten daarop naar huis te gaan.

Stil protest
Anti-piet-demonstranten die stil met een spanddoek protesteerden, werden toegeschreeuwd door pro-piet-demonstranten. De sfeer werd grimmig en de politie greep in. Demonstranten werden door de politie naar de grond gewerkt en aangehouden. Ouders met kinderen gingen naar huis, want het is 'niet meer leuk'.

'Het is geen feest hier,' meldde Hartog. 'De kinderen moeten uitwijken voor de politie die de demonstranten afvoert.' De overige demonstranten zijn bij elkaar gezet achter De Waag, daar kan niemand bij ze. Inmiddels zijn er dusdanig veel aanhoudingen verricht dat er zelfs een touringcar wordt ingezet om de mensen te kunnen vervoeren. AD-verslaggevers ter plaatse spraken al van tientallen arrestanten.

Na de officiële ontvangst van Sinterklaas vertrokken veel mensen en werd het weer rustiger.

Meer aanhoudingen
Voorafgaand aan de feestelijkheden voor de Sinterklaasintocht werd ook al een aantal personen aangehouden. Het gaat om mensen die wilden demonstreren en zich niet hielden aan de daarvoor door de gemeente aangewezen locaties, zo liet een politiewoordvoerder weten.

Zij werden in het centrum van de stad opgepakt. Om hoeveel aanhoudingen het gaat kon de zegsman niet vertellen. 'Wij gaan met de mensen in gesprek en leggen ze de afspraken uit. Als ze zich daar niet aan willen houden, kunnen ze worden opgepakt.'

Gouda heeft eerder twee plekken aangewezen waar tijdens de landelijke intocht mag worden gedemonstreerd. Het gaat om het Schouwburgplein en het plein voor het Huis van de Stad, beide locaties buiten de zogenoemde centrumring. De groep Kick Out Zwarte Piet gaf zaterdagochtend aan toch naar het Marktplein in Gouda, in het centrum, te gaan.
 
Veel kinderen
Verder verloopt het wachten op de aankomst van de Sint gemoedelijk. Bij de plaats waar de stoomboot zou moeten aankomen en langs de route staan veel kinderen.

Op het plein bij de Goudse Schouwburg, waar het pro-pietenkamp zich heeft verzameld, was het in eerste instantie druk. Maar inmiddels trekt ook hier iedereen weg richting de Markt. De voorstanders van Zwarte Piet deelden bij het theater vlaggetjes en buttons uit, die grif aftrek vonden. Van de mogelijkheid om je kind te laten schminken wordt veel minder gebruik gemaakt. Van de gehoopte 2.000 kinderen zijn er nog geen 200 voorzien van schmink.

Meer over de intocht
Klik hier voor meer informatie over de beste plekjes om de intocht te volgen, en voor de gratis AD Kleurplaat.

De politie hield verschillende mensen aan.
Volledig scherm
De politie hield verschillende mensen aan. © Ruud Witte
Ook pro-piet aanhangers zijn op weg naar Gouda.
Volledig scherm
Ook pro-piet aanhangers zijn op weg naar Gouda. © AD
Mensen verzamelen zich in Gouda om de intocht van Sint zien. Daar zullen ook de stroopwafel- een kaaspiet, zie inzet, hun opwachting maken.
Volledig scherm
Mensen verzamelen zich in Gouda om de intocht van Sint zien. Daar zullen ook de stroopwafel- een kaaspiet, zie inzet, hun opwachting maken. © Ruud Witte/Yvonne Pasgraaf
  1. ‘Geboren worden op de sterfdag van je vader, het is verschrikkelijk’

    ‘Geboren worden op de sterfdag van je vader, het is verschrik­ke­lijk’

    De 29-jarige vrachtwagenchauffeur die vrijdag betrokken raakte bij een dodelijk ongeluk in Amsterdam, moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De trucker uit Alkmaar reed op de Keizersgracht over een bromfietser, die ter plekke overleed aan zijn verwondingen. Het ging om de 22-jarige Atalay, wiens vrouw enkele uren later beviel van hun eerste kind. In de omgeving van het slachtoffer is de schok nog altijd enorm.