Volledig scherm
Archieffoto © ANP

Terreurbeweging dreigt met aanslag in Nederland

UpdateDe Somalische terreurbeweging Al-Shabaab dreigt met een aanslag op 'het Nederlandse parlement', als de regering de plannen doorzet om het verbod op godslastering af te schaffen.

Sheikh Fuad Mohamed Khalaf Shongole, de woordvoerder van de terreurbeweging waarschuwt ons land dat de gevolgen groot kunnen zijn, indien de plannen rond verbod op godslastering worden doorgezet. Het is niet duidelijk wat de sheikh precies bedoelde met de 'grote gevolgen'; hij heeft die niet gespecificeerd, aldus diverse buitenlandse media.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligeid (NCTV) is van het al-Shabaab-bericht op de hoogte en heeft het ook al geëvalueerd, zo meldde een woordvoerder. De toekomst van het godslasteringsartikel is één van de onderwerpen in de Nederlandse politiek die door extremistische moslims als moslimvijandig kunnen worden gezien. Er is volgens de NCTV geen enkele reden om de veiligheidsmaatregelen op te schroeven naar aanleiding van het dreigement.

De VVD wilde in het vorige kabinet het godslasterverbod al afschaffen, toen zijn deze plannen er niet doorheen gekomen omdat er een meerderheidsstem nodig was van de SGP. Met de nieuwe politieke verhoudingen is er een meerderheid in de Tweede kamer voor afschaffing.

PVV
De PVV wil opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en heeft maandag vragen aan de minister over de kwestie gesteld.

Sheikh Fuád Mohamed Khalaf Shongole van al-Shabaab waarschuwde vorige week voor 'grote gevolgen' als het parlement instemt met het afschaffen van het verbod op godslastering, aldus Keniaanse media. De PVV wil van Opstelten weten wat de bedreiging inhoudt en welke maatregelen hij neemt. Ook wil de partij weten of in Nederland wonende Somaliërs er mogelijk bij zouden zijn betrokken.