Volledig scherm
© anp

Terreurclub traint leraren in herkennen radicalisering

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat trainingen geven aan leraren om radicaliserende leerlingen in de klas te herkennen. Tijdens de gratis cursus leren docenten ook hoe ze moeten ingrijpen. Het is één van de maatregelen die worden genomen door het kabinet, zo schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

Er komt geen uniforme aanpak om radicalisering tegen te gaan. Scholen hebben wel behoefte aan een aanspreekpunt. Zij kunnen bellen met een 'hotline' van het ministerie.  Daar kunnen docenten en scholen met acute vragen terecht. Ook kunnen zij daar de training aanvragen bij de NCTV. Scholen die al radicaliserende leerlingen hebben, worden bijgestaan door landelijke interventieteams, die op aanvraag als vliegende brigades worden ingezet.

De maatregelen komen aan de vooravond van een Europese ontmoeting van 25 onderwijsministers in Parijs over radicalisering in het onderwijs. Bussemaker krijgt daar een hoofdrol omdat zij de aftrap mag geven voor een debat over goede voorbeelden om radicalisering het hoofd te bieden. Zij zal daar onder andere de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aanhalen als rolmodel uit de moslimgemeenschap.

De Franse onderwijsminister Najat Vallaud-Belkacem, zelf van Marokkaanse origine, nam kort na de bloedige aanslagen in Parijs begin januari het initiatief voor de bijeenkomst. Frankrijk kondigde al direct na de aanslagen aan meer te wileln investere in onderwijs om radicalisering te voorkomen.

Samenwerking

Quote

Meer dan ooit moeten we nu bouwen aan hechte gemeen­schap­pen en manieren vinden om echt samen te leven"

Tibor Navracsics

In de gezamenlijke slotverklaring zal ook de noodzaak voor trainingen voor docenten worden onderstreept, zo verwachten ingewijden. Ook goed burgerschap speelt een sleutelrol. ,,Meer dan ooit moeten we nu bouwen aan hechte gemeenschappen en manieren vinden om echt samen te leven", zegt Eurocommissaris voor onderwijs en jeugd Tibor Navracsics. Hij belooft middelen voor samenwerking tussen scholen over de grenzen heen en uitwisseling van jongeren.

De initiatiefnemers van de Europese top willen dat scholen zorgen dat leerlingen het verschil weten tussen feiten en meningen, tussen informatie en propaganda, haatzaaien en indoctrinatie. Internet en sociale netwerken worden veel minder gevaarlijk als jongeren gewapend zijn tegen beïnvloeding en zelf goed een oordeel kunnen vormen, zo is het idee.

Tegelijkertijd moeten onderwijsinstellingen, in nauw overleg met ouders en familie, extra aandacht geven aan kansarme jongeren in het onderwijs, omdat achterstandsituaties een voedingsbodem voor extremisme zijn.