Terreurnetwerk uit 2014 blijkt springlevend: dit zijn de verdachten

videoAlle tot nu toe bekende verdachten die donderdag werden opgepakt bij de grote anti-terreuractie hebben een band met Arnhem. Een jihadistisch netwerk uit 2014 blijkt springlevend. 

Volledig scherm
Hardi N. © ANP/Aloys Oosterwijk

Oktober 2017: Het gaat steeds beter met Hardi N., staat in een uitspraak van de rechtbank. De Arnhemmer van Iraakse afkomst heeft weer goed contact met zijn dochter en probeert de banden met de rest van de familie te herstellen. Er is één zorg: Hardi is ‘nog kwetsbaar’. ,,Hij heeft de behoefte bij zijn sociale netwerk te blijven horen en anderen te behagen.”

September 2018: Hardi N. wordt samen met zes andere mannen uit dat sociale netwerk opgepakt in een grote anti-terreuroperatie. De Arnhemmer wordt gezien als de hoofdverdachte van de jihadistische groep die, volgens de politie, bezig was een aanslag in Nederland voor te bereiden.

In 2017 was N. een van de tientallen Nederlandse jihadisten die voor de rechter moesten verschijnen. Omdat hij in 2014 had geprobeerd naar Syrië te gaan, maar werd tegengehouden. Nu is hij het kopstuk van een jihadistisch web waarvan alle draden naar Arnhem leiden. Allerlei namen uit het verleden duiken op. Vijf van de zeven verdachten zijn inmiddels bekend.

Zoals Wail el A. (21) uit Arnhem, sinds kort Rotterdam. De bouwvakker stond al eens terecht voor een poging naar Syrië te reizen. Hij werd opgepakt voordat hij daar was. Nu zit hij weer vast.

Net zoals de Afghaanse Arnhemmer Nadeem S. (25). Hij probeerde samen met Wail el A. naar Syrië te gaan. De twee verklaarden dat ze een vriend wilden ophalen die terug wilde, de Syriëganger Marouane B, beter bekend als rapper Maru-One. Ook uit Arnhem. De rechter geloofde er weinig van. Ook S. werd donderdag opgepakt. Marouane B. is waarschijnlijk nog in Syrië.

Volledig scherm
Syriëgangers Waïl el A. (links) en Nadeem S. © Jeroen Nissen

Morad M. (21) duikt ook weer op. Een begenadigd bokser uit Arnhem, die recent naar Vlaardingen verhuisde. Hij zat ook een tijd in een gesloten jeugdinrichting omdat de autoriteiten bang waren dat hij naar Syrië zou gaan. M. is namelijk de halfbroer van een van Nederlands beruchtste Syriëgangers: Abdelkarim el Attrach. Die Arnhemmer riep in 2014 in een video, opgenomen voor de rokende puinhopen van Aleppo, op tot ‘een stevige daad’ tegen Nederland. Hij zou inmiddels zijn overleden, halfbroer Morad zit nu vast.

Een nieuwe naam is Amir B. (18), een student uit Arnhem. Hij werd donderdag thuis opgepakt, zijn ouders konden het gisteren nog niet geloven.

Net zoals de broer van hoofdverdachte Hardi N. dat niet kan. Als hij vrijdagmiddag langs de woning van zijn broer komt, zegt hij tegen journalisten: ,,Het is allemaal lariekoek.” Om er verder het zwijgen toe te doen.

In onderstaande video is te zien hoe Morad M. Allah dankt na een bokswedstrijd