Terreurrechtszaak: zes verdachten blijven in de cel

De zes verdachten van het grootste terreurplot in jaren blijven vastzitten. Dat heeft de rechter bepaald. Vandaag stonden de verdachten voor het eerst voor de rechtbank. Van de zes verdachten kwamen er drie opdagen. Ook hoofdverdachte Hardi N. ontbrak. 

De rechter stelt dat het onderzoek nog in volle gang is en dat de zes daarom in de cel blijven. Volgens de officier van justitie is Nederland ontsnapt aan een terreuractie met ‘tientallen slachtoffers’. Dat zei hij aan het begin van de rechtszitting. ,,De verdachten namen afscheid van vrienden. Deze verdachten waren op pad een aanslag te plegen, met tientallen slachtoffers. Nederland is aan een grote aanslag ontsnapt.’’

Die aanslag moest plaatsvinden op een festival, meldt justitie. De verdachten zouden gezegd hebben dat ze zich buiten het festival klaar wilden maken, en daarna naar binnen zouden gaan om de actie te starten. ,,Ze praatten ook over tactiek: hoe moeten ze het doen? En wat te doen als een van hen wordt geraakt door de politie?” Het antwoord: niet te dicht bij elkaar lopen, en een bomvest laten afgaan.

Er was nooit concreet gevaar, stelt de officier, vanwege de infiltratie-actie. ,,Maar hoe anders had het kunnen lopen? Als het touwtje met de infiltranten was gebroken, hadden we misschien wel tientallen slachtoffers gehad.’’

Kritiek

Volledig scherm
Een still uit camerabeelden van de politie leggen de arrestaties van zeven mannen vast tijdens een grote antiterreuractie waarbij een mogelijke aanslag is verijdeld. © ANP Handouts

De infiltratie-actie startte op 18 mei 2018, met een ambtsbericht van de AIVD: ‘Hardi N wil aanslag gaan plegen, met veel slachtoffers’. Toen zijn infiltranten contact gaan zoeken. Het eerste contact vond plaats op 5 juni in Arnhem.

De advocaten van de verdachten stellen dat de infiltratie-actie van het OM gezien kan worden als uitlokking. ,,Het OM heeft geholpen bij het creëren van deze groep. Het idee om de jongens te laten trainen kwam van de infiltrant. Zo werd er vrees voor een aanslag gecreeërd. Zonder OM was die er niet geweest.”

Overigens zegt de officier van justitie, Ferry van Veghel, zich gestoord te hebben aan het vele lekken over de zaak richting de media. Daar komt ook een onderzoek naar. ,,Ik baal ervan. We gaan er serieus naar kijken waar het vandaan komt, dat kan consequenties hebben.” Hij noemt het 'sensatiezucht’. 

Aanhouding

Volledig scherm
Een huiszoeking in een appartement in Vlaardingen, waar een van de verdachte woonde. Kader: Hardi N. © ANP

De verdachten werden in september tijdens een grote antiterreuractie aangehouden. vierhonderd agenten werden op 27 september ingezet om de terreurverdachten op te pakken: in de regio Arnhem en bij een vakantiepark in Weert, Limburg. In een vakantiehuisje op dat park hadden vier verdachten net daarvoor wapentraining gehad en geoefend met het omhangen van bomvesten. Wat ze niet wisten, was dat de wapens onklaar waren gemaakt en de handelaren van wie ze de wapens en training hadden gekregen, politie-infiltranten waren.

Het huisje hing vol met afluisterapparatuur en camera’s. Toen de vier in een busje het park hadden verlaten, klapte de val dicht en werden ze aangehouden. Drie anderen werden aangehouden in huizen en in een park in de regio Arnhem. Ook waren er huiszoekingen in Rotterdam en Vlaardingen, waar twee van de verdachten vanuit Arnhem naartoe waren verhuisd. Een van de zeven verdachten is inmiddels weer vrij en hoeft vandaag niet voor de rechtbank in Rotterdam te komen.

Bomgordels

Volledig scherm
Een still uit camerabeelden van de politie leggen de arrestaties van zeven mannen vast tijdens een grote anti-terreuractie waarbij een mogelijke aanslag is verijdeld. © ANP Handouts

Het ging vandaag om een tussentijdse zitting, de zaak is nog niet inhoudelijk behandeld. Justitie verdenkt de groep ervan een aanslag te hebben willen plegen op een groot evenement. Daar spraken ze in bijeenkomsten ook over. Ze zouden het doen met kalasjnikovs en bomgordels, op een andere plek wilden ze een bomauto laten ontploffen. Er lag nog geen concreet plan voor een aanslag en er was ook nog niet afgesproken welk evenement ze zouden uitkiezen. Mogelijk ging het om de Gay Pride in Amsterdam, maar toen die werd gehouden, beschikten de verdachten nog niet over wapens.

Alle verdachten komen oorspronkelijk uit de regio Arnhem, enkelen verhuisden de afgelopen periode naar Rotterdam en Vlaardingen. De hoofdverdachte is Hardi N. (34). Hij werd al eerder veroordeeld voor een poging uit te reizen naar Syrië. Hij kreeg uiteindelijk een relatief lage straf omdat zijn deradicaliseringsproces goed leek te verlopen. Nu lijkt hij de spil in Nederlands grootste terreurplot in jaren.

De andere verdachten zijn: Waïl el A. (Rotterdam, 21), Nabil B. (Rotterdam, 21), Morat M. (Vlaardingen, 21), Shevan A. (Arnhem, 30), Nadeem S. (Arnhem, 26). De volgende zitting is op 3 april.