Volledig scherm
© IGZ

'Terreurtandarts' van Canada naar Nederland

De omstreden tandarts Mark van N. wordt morgen vanuit Canada naar Nederland gevlogen. Hij zal bij aankomst worden aangehouden omdat Frankrijk hem zoekt, maakte het Openbaar Ministerie bekend.

Het OM gaat de komende tijd ook kijken hoe het precies zit met Van N.'s verklaring dat hij in 2006 zijn vrouw zou hebben vermoord. Volgens een justitiewoordvoerder is hij in Canada tot ongewenst vreemdeling verklaard en wordt hij zondag op het vliegtuig naar Nederland gezet. Omdat Frankrijk een Europees aanhoudingsbevel heeft verspreid, wordt hij bij aankomst aangehouden. Het is niet duidelijk of en wanneer hij dan naar Frankrijk gaat. Dat land zoekt hem vanwege wanpraktijken als tandarts.

In Canada bekende hij ook de moord op zijn vrouw, in 2006 in Nederland. Daar wil justitie onderzoek naar doen. Het OM heeft een rechtshulpverzoek ingediend om de verklaring van de man tegenover de immigratiedienst formeel op papier te krijgen.

Drankmisbruik
Het OM heeft recent contact gehad met de autoriteiten in Canada over de bekentenis. De Haagse tandarts heeft in Canada tegenover de immigratiedienst verklaard dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Haar omgeving ging er tot dusver vanuit dat ze door drankmisbruik is overleden.

De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had de man al jaren geleden in het vizier wegens wanpraktijken, maar staakte haar onderzoek in 2009 toen de man naar Frankrijk vertrok. In dat land trokken na een tijdje patiënten aan de bel. Hij zou onnodig tanden hebben getrokken en torenhoge declaraties hebben ingediend. Toen hij zich weer in Nederland inschreef als tandarts, heropende de inspectie het onderzoek en schorste ze Van N. voor een jaar.