De arrestatie van de terreurverdachten in Weert op 27 september.
Volledig scherm
De arrestatie van de terreurverdachten in Weert op 27 september. © ANP Handouts

Terreurverdachte probeerde op politie te schieten bij arrestatie

Justitie verdenkt een van de op 27 september in Weert opgepakte terreurverdachten van poging tot moord op agenten bij zijn arrestatie. De 21-jarige Waïl El A. zou, voordat de politie hem in de boeien sloeg, hebben willen schieten op politiemensen. Dat lukte niet omdat het wapen was geleverd door een politie-infiltrant en onklaar gemaakt.

De man en drie medeverdachten werden door een zwaarbewapend arrestatieteam uit een Frans huurbusje gehaald op een parkeerplaats aan de Trancheeweg in Weert. De vier verbleven in een vakantiehuisje in de buurt. In en rond Arnhem pakte de politie die dag drie anderen mannen op. Ze komen uit Rotterdam, Arnhem en Vlaardingen. El A. komt uit de regio Arnhem, maar is begin vorig jaar naar de regio Rotterdam verhuisd.

Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigt de verdenking van poging tot moord tegen Rotterdammer El A. Hij wil niets kwijt over de toedracht. „Die komt aan de orde in de rechtszaal.” Advocaat Francoise Landeloo van El A. wil geen commentaar geven.

Bomgordels

Waïl El A. en vijf medeverdachten moeten op donderdag 10 januari voor de eerste keer voor de rechtbank verschijnen in Rotterdam. Justitie verdenkt hen er van dat ze met kalasnikovs en bomgordels een aanslag in Nederland wilden plegen. Een zevende verdachte is geschorst uit zijn detentie en is om die reden niet opgeroepen.

Waïl El A. en zijn drie metgezellen zouden op 27 september hun wapens krijgen. Ze zouden die dag ook getraind worden hoe daarmee om te gaan. Het uiteindelijk doel volgens justitie: het plegen van een aanslag in Nederland, mogelijk tijdens Pride Amsterdam. De twee wapenleveranciers bleken buitenlandse politie-infiltranten te zijn. Zij hadden de wapens vooraf onklaar gemaakt. Waarschijnlijk had El A. ook een eigen wapen.

El A. was sowieso al een bekende van de politie en geheime dienst. Hij werd in 2016 al veroordeeld voor een poging om naar het strijdgebied in Syrië te reizen en zich daar aan te sluiten bij een jihadistische groepering.  Later kwam hij nog een keer in het nieuws toen hij op vliegbasis Volkel foto’s maakte van een F16. Hij werd aangehouden omdat het controlesysteem van de basis alarm sloeg bij zijn naam, toen was hij echter al op de basis. 

Syriëganger en terreurverdachte Waïl el A.
Volledig scherm
Syriëganger en terreurverdachte Waïl el A. © Jeroen Nissen

Het vakantiehuisje in Weert op vakantiepark De Weerterbergen, waarin ze de instructie kregen, hing vol met afluisterapparatuur. Nadat de groep die middag het park had verlaten, klapte de val dicht.

Niet veel later die dag brachten politie en justitie naar buiten dat ze met de aanhouding van zeven verdachten zeer waarschijnlijk een terreuraanslag in Nederland hadden voorkomen.

Bekijk hieronder beelden die kort na de aanhouding werden gemaakt over de verdachten: