Volledig scherm
De arrestatie van de verdachten in de Witte de Withstraat in Rotterdam op kerstavond. © Gerard Bolt

Terreurverdachten Rotterdam langer vast

Twee mannen die op kerstavond in een drukke winkelstraat in Rotterdam zijn aangehouden, blijven voorlopig nog vastzitten. Justitie verdenkt hen nog steeds van het willen voorbereiden van een aanslag in Nederland.

Op kerstavond 2017 haalde een zwaarbewapend arrestatieteam vier mannen uit een auto in de drukke Witte de Withstraat in Rotterdam. Twee verdachten werden al snel weer vrijgelaten, de in Irak geboren Zweed (Altaf Y, 30) en de Vlaardinger (Secan A. , 21) zitten nu, 9 maanden later, nog vast. Vanochtend moesten ze in de rechtbank in Rotterdam voorkomen in een tussentijdse zitting.  Hun advocaten vroegen daar de twee voorlopig vrij te laten, de rechtbank besloot dat ze toch langer vast blijven zitten.

Justitie denkt dat zij voorbereidingen voor een aanslag aan het treffen waren. De Zweed was net in Nederland aangekomen. Nederland was door de Zweedse autoriteiten getipt dat hij zou symphatiseren met IS en pakte hem op. Er was die avond 'geen concrete dreiging', de vier mannen hadden geen wapens of explosieven bij zich. Ook in hun huizen werd niets gevonden.

'Iets doen in Rotterdam'

Justitie vond wel een serie chats tussen de hoofdverdachten waarin wordt gesproken over 'iets doen in Rotterdam met Kerstmis' en de wens om martelaar te worden. Ook wisselden ze onderling teksten uit als 'war is coming'. Altaf Y. had daarnaast ook handleidingen om bommen te maken en treinen te laten ontsporen gedownload.

Altaf Y. , die niet bij de zitting was, stelde eerder juist als 'deradicaliseerder' te werken in Zweden. Hij had inderdaad teksten van IS in bezit, maar dat was om ze te vertalen , te bestuderen en te begrijpen. Enige symphatie voor de terreurgroep was hij jaren eerder al kwijt geraakt.   ,,Teksten bestuderen zijn geen voorbereidingshandelingen voor een aanslag", stelde Y's advocaat Tamara Buruma.

'OM is aan het sjoelen'

Ook Secan A. ontkent ook maar iets met een te plannen aanslag te maken te hebben. ,,Het OM is aan het sjoelen: ze proberen alle stenen in één hokje te persen. Maar de feiten liggen anders."

Bij A. thuis werd een lijstje gevonden met een vreemde opsomming: 'kleine vriendjes, begraafmiddel en gasoline'. Kleine vriendjes zou daarin voor wapens staan, volgens justitie. Er was ook een bericht waarin iemand, mogelijk A., opmerkte dat hij 'net zoals de Marokkaanse broeder wilde zijn die de Nederlandse regisseur vermoordde', een verwijzing naar de moord op Theo van Gogh door Mohammed B. 

,,We hebben hier te maken met een autistische jongen die op een papiertje heeft gefantaseerd over wat hij nodig had voor een overval op een gevaarlijke drugsdealer. Iets wat hij in de verste verte niet in het echt zou durven", stelde zijn advocaat Andre Seebregts vanochtend. ,,Hij huilt tijdens veel verhoren. En als zijn echtgenote zegt dat hij niet bang hoeft te zijn, gaat hij weer huilen."

Voorlopig blijven de twee mannen nog vastzitten. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor in december.