Volledig scherm
Deze foto is ter illustratie © ANP

Terror-oehoe blijft vast zitten in vogelopvang

De terror-oehoe die in Purmerend ruim 50 mensen aanviel blijft in de opvang zitten. Cor Lamers (59) was dit jaar het eerste slachtoffer van de roofvogel en pleitte samen met 1.700 aanhangers voor de vrijlating van het dier, maar dat is volgens de gemeente geen optie.

Volledig scherm
Cor Lamers zette de petitie 'Geef de oehoe zijn vrijheid terug', die door meer dan 1.700 mensen werd ondertekend © Screenshot Petitie.nl

Het vrijlaten van dieren is volgens de Flora en Faunawet verboden: vogels die eenmaal gehouden zijn, moeten in gevangenschap blijven. Omdat de oehoe niet is voorzien van een chip en geen ring heeft, is de eigenaar moeilijk te traceren. Daarom heeft de gemeente een CITES-verklaring aangevraagd waarmee de gevangenschap van de oehoe opnieuw wordt gelegaliseerd.

De oehoe uitzetten in een van de uitgestrekte natuurgebieden in Europa, zoals Lamers graag wil, gaat dan ook niet door. ,,Omdat het een vogel is die door mensen is grootgebracht, zal hij dan naar alle waarschijnlijkheid weer de bebouwing opzoeken en hetzelfde agressieve gedrag vertonen dat hij in Purmerend liet zien", aldus de gemeente.

Quote

Omdat het een vogel is die door mensen is grootge­bracht, zal hij dan naar alle waarschijn­lijk­heid weer de bebouwing opzoeken en hetzelfde agressieve gedrag vertonen dat hij in Purmerend liet zien

Wethouder Mario Hegger

Voeren
De oehoe verblijft sinds half maart in een ruime volière. ,,Hij is in gezonde conditie en voelt zich prima op zijn gemak tussen zijn soortgenoten", stelt wethouder Marco Hegger van de gemeente Purmerend, die een petitie om de oehoe te bevrijden in ontvangst nam. ,,Hij laat zich voeren door de valkenier en raakt niet in paniek als hij wordt aangeraakt door zijn verzorger."

De vogel heeft naast de talloze slachtoffers in Purmerend ook zijn verzorger aangevallen, toen hem even de rug toekeerde. De reden van het a-typische gedrag van de roofvogel is nog niet boven tafel.

Loslaten
Uit onderzoek door een gespecialiseerde diergeneeskundige blijkt wel dat de oehoe in gevangenschap is grootgebracht. Waarschijnlijk is hij op een gegeven moment losgelaten door de eigenaar.

Lamers vindt het besluit om de oehoe vast te houden teleurstellend. ,,Het bevredigt me niet. Ik ga door, maar ik weet nog niet op wat voor manier." Hoewel Lamers weet waar de vogel zich bevindt denkt hij niet aan een bevrijdingsactie. ,,Ik ga geen hekjes doorknippen", zegt hij lachend tegen AD.nl.