'Terror? Op Veluwe knuffelen we gewoon met onze oehoe!'

Oehoes zijn niet altijd agressief. Dat bewijst de knuffeloehoe, die zich in het Gelderse plaatsje Noordeinde ophoudt. Het dier gaat op de hoofden zitten van de vele bewonderaars die naar hem komen kijken. ,,Als we hem roepen met 'oehoe, oehoe' dan komt hij."

Volledig scherm
De oehoe heeft een vleugelspanwijdte van 1,80 meter. ,,Daar schrik je wel even van." © Screenshot YouTube
Volledig scherm
Marianne Wolda is inmiddels dikke vrienden met de 'knuffeloehoe' © Screenshot YouTube

Honderden mensen trekken naar het kleine dorpje aan de grens met Overijssel om de goedgemutste oehoe van dichtbij te bekijken. ,,Het is zo'n mooie belevenis, we gaan elke avond kijken als mijn man uit zijn werk komt", vertelt dierenliefhebster Marianne Wolda uit Kampen.

De oehoe lijkt de dierenliefhebster inmiddels te herkennen. ,,Elke keer komt hij op mijn hoofd zitten, nog aardig lang ook." Bang is ze niet. ,,Ik kan me voorstellen dat je schrikt als dat grote gevaarte op je af komt vliegen en dat je wegduikt. Maar je kunt beter rustig blijven. Hij probeert toch te gaan zitten. Als je hem kwaad maakt voel je zijn nagels, maar als je niets doet gebruikt hij alleen zijn kussentjes."

Capuchon
Volgens Wolda is dat precies wat er mis ging met de oehoe die Purmerend lange tijd terroriseerde. De uil vloog meerdere malen mensen aan. ,,Normaal zijn deze beesten niet gemeen." De Overijsselse doet voor de zekerheid wel haar capuchon op als haar grote vriend op haar af komt vliegen. ,,Ik wil niet dat hij verstrikt raakt in mijn krullen." De oehoe blijkt niet eenkennig, en gaat ook op hoofden van andere nieuwsgierigen zitten.

Scipio van Lierop, voorzitter van Vogelwerkgroep Nederland, weet voor 99 procent zeker dat het hier om een tamme uil gaat, die ontsnapt is uit een volière. ,,Wilde oehoe's zijn hartstikke schuw, die komen zeker niet op je hoofd zitten en zijn niet makkelijk benaderbaar."

Quote

Een uil met een vleugel­span­wijd­te van 1,80 meter hoort niet in een volière, dat is van de zotte

Scipio van Lierop, Oehoewerkgroep Nederland

Terror
De oehoe zit al enkele weken in Noordeinde. ,,Eerder zat er ook een oehoe in Dronten, vlakbij de huidige stek van de uil. Het zou heel goed kunnen dat het dezelfde is."

Jaarlijks ontsnappen 20 tot 35 oehoes uit gevangenschap in Nederland. ,,Sinds de Harry Potter-films, waarin uilen als huisdier gebruikt worden, is dat aantal flink toegenomen", stelt Van Lierop. Hij staat daar echter niet achter. ,,Een uil met een vleugelspanwijdte van 1,80 meter hoort niet in een volière, dat is van de zotte."