Volledig scherm
© thinkstock

Terrorbuizerd teistert Fries dorp

Een Fries dorp met de Hitchcockiaanse naam Birdaard wordt geplaagd door een agressieve buizerd. De roofvogel heeft de afgelopen weken drie mensen verwond.

De roofvogel viel fietsers en voetgangers aan op de Steenendamsterweg ten zuiden van het dorp. Daarbij vloog hij ze naar het hoofd en haalde hij de huid met zijn klauwen open, vertelt Simon Bosma van de gemeente Ferwerderadeel aan de Leeuwarder Courant.

De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst. Ook krijgen mensen het advies om een hoofddeksel te dragen en een paraplu mee te nemen.

Terugkerend item
Een aanval van een buizerd is niet uitzonderlijk, legt Albert de Jong van Sovon, die vogels in Nederland onderzoekt, uit. ,,Ieder jaar worden er wel mensen aangevallen, het is een terugkerend item."

Hoe vaak het voorkomt dat een buizerd agressief is, kan De Jong niet zeggen. ,,Wij registreren de aanvallen niet. Maar zo uit de losse pols denk ik dat het er geen tientallen zijn, meestal maar een paar. Meestal verlaat de buizerd zijn nest stiekem, maar er zitten een paar agressieve exemplaren tussen."

Aanvallen komen vooral voor tijdens het broedseizoen van april tot begin juli. ,,Vooral als een nest zich vlakbij een fietspad bevindt."