Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

'Terrorist gaf lezing in moskee Geleen'

Een veroordeelde terrorist heeft tot twee keer toe een lezing gegeven in een moskee in het Limburgse Geleen, zonder dat politie en justitie daarvan op de hoogte waren. Dat melden De Limburger en het Limburgs Dagblad op basis van eigen onderzoek.

Het gaat om Abdallah Ouabour (41) uit het Belgische Maaseik, die in 2007 werd veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een van de leiders was van de Belgische tak van de Marokkaanse terreurbeweging GICM, gelieerd aan Al Qaida.

Op basis van foto's en film- en geluidsopnames stellen bronnen dat de Belg een halfjaar geleden in de Geleense moskee is geweest. Sommigen hebben de Belg van Marokkaanse afkomst ook persoonlijk in de moskee Al Houda gezien.

Zekerheid
Justitie bevestigt desgevraagd dat de beelden opgenomen zijn in de gebedsruimte maar kan de man niet met zekerheid identificeren.

Ouabour moet internationaal gezien worden als een gevaarlijke terrorist die nauwe contacten heeft met mensen die betrokken waren bij de aanslagen in Casablanca (2003) en Madrid (2004), waarbij meer dan tweehonderd doden vielen, oordeelde het Belgische Hof van Beroep destijds.

Zowel het moskeebestuur als Ouabour en diens advocaat reageren niet op vragen.