Volledig scherm
Malek F. is neergeschoten door de politie Den Haag. De dader werd onder meer met een taser bewerkt © Robert Langeweg/Regio 15

'Terrorist' Malek zal normaler lijken dan hij is

rechtszaakVandaag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol is de eerste pro forma-zitting tegen Malek F., de vluchteling die op 5 mei bij de Haagse Hogeschool in Den Haag drie mensen levensgevaarlijk verwondde met een mes en twee anderen bedreigde. Vier vragen over de al dan niet verwarde 'terrorist' Malek F. 

Waarom is Malek F. wél een terrorist?

Hij riep ‘Allahu Akbar’ kort na de steekpartij. Waarmee je niet meer roep dan 'God is de grootste', maar het zinnetje is door alle aanslagen verworden tot terroristische strijdkreet. Bovendien: de politie kreeg al in maart een in het Engels geschreven briefje binnen waarin wordt gewaarschuwd dat Malek F. van plan zou zijn om een terreurdaad te plegen. En, aanwijzing drie: hij schreef op Facebook dat de 'ongelovigen moeten lijden'. En hoe toevallig was het dat hij toesloeg op Bevrijdingsdag? En dat hij specifiek probeerde zijn slachtoffers in hun nek te raken? Maleks advocaten onderzoeken nog of dat laatste trouwens wel klopt.

Waarom is Malek géén terrorist?

Volledig scherm
Malek F. nadat hij is neergeschoten. © AD

Malek is als Palestijnse vluchteling uit Syrië getraumatiseerd. Door de loodzware vlucht en met name door de dood van zijn vader, die verdronk op een zinkende boot. Eenmaal in Nederland vonden zijn broer, moeder en zus snel hun draai. Maar Malek niet. Hij trok zich steeds verder terug, ging vaker blowen en werd paranoïde. Dat dit geen pas later opgedoken verzinsel is om zijn terreurdaad te verdoezelen, blijkt uit de gebeurtenissen in de maanden vóór de steekpartij. In februari gooide Malek al zijn huisraad uit het raam van zijn appartement in Den Haag. Hij sloeg al tijdenlang wartaal uit, was als de dood voor de Israëlische geheime dienst en was ook echt al eerder opgenomen door zorginstelling Parnassia. Het Engelse waarschuwingsbriefje kwam pas een maand ná dat Malek zijn spullen uit het raam had gegooid en duidelijk de weg kwijt was.

Waarom heeft Maleks familie nog geen aangifte gedaan tegen zorginstelling Parnassia, waar Malek onvoldoende zou zijn behandeld?

Dat zouden ze doen, kondigden ze 17 mei aan in het AD. Omdat ze herhaaldelijk hadden aangeklopt bij Parnassia om hulp. Omdat ze hadden gewaarschuwd dat Malek angstig en onberekenbaar werd. En omdat ze het onverantwoord vinden dat hij zonder begeleiding en goede behandeling werd vrijgelaten. Dus, vindt de familie, zijn zij óók verantwoordelijk voor het drama van 5 mei. Toch is er nog steeds geen aangifte gedaan. Volgens advocaat Job Knoester ‘hangt de aangifte nog steeds in de lucht’. Veel meer wil hij er nu niet over kwijt. Wel is er een gesprek geweest tussen Parnassia en Maleks familie. ,,Maar dat was onbevredigend, heeft de situatie alleen maar verhard,’’ zegt Knoester. De familie wacht nu eerst af wat er uit de strafzaak naar voren komt. Bovendien onderzoekt de Inspectie Gezondheidszorg de zaak inmiddels ook.

Is Malek erbij vandaag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol?

Ja. Is wel de bedoeling. Al kan hij er op het laatste moment nog vanaf zien. Malek zal 'normaler' overkomen dan de verwarde man die hij zou moeten zijn. ,,Maar van buiten is niet goed te zien wat er van binnen allemaal in zijn hoofd omgaat,'' zegt Knoester. Bovendien krijgt Malek sinds hij is aangehouden medicatie.

Kijk hier naar beelden van de arrestatie van Malek: