Volledig scherm
Minister Dijsselbloem © anp

Terugschroeven gaswinning kost schatkist 1,5 miljard

Het verder terugschroeven van de gaswinningen in Groningen zorgt er voor dat de verwachte inkomsten op de begroting dalen met 1,5 miljard. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën vrijdag bekend gemaakt na de wekelijkse ministerraad. Dit jaar mocht er niet meer dan 30 miljard kuub gas gewonnen worden, in 2016 gaat dat omlaag naar 27.

De gaswinning gaat komend jaar naar 27 miljard kuub. Daarmee wordt een uitspraak van de Raad van State opgevolgd. Die bepaalde eerder dat tot oktober 2016 maar 27 miljard kuub gas mag worden gewonnen in Groningen. 

De Raad van State bepaalde eerder dat tot oktober 2016 maar 27 miljard kuub gas mag worden gewonnen in Groningen. Het terugdraaien van de gaswinning heeft de afgelopen jaren al 7 miljard gekost. ,,Het gaat sneller dan gedacht'', aldus Dijsselbloem. Hij wees erop dat het nu eenmaal noodzakelijk is vanwege de veiligheid van de Groningers.

Geen extra bezuinigingen
Volgens de minister hoeven de dalende inkomsten niet te zorgen voor extra bezuinigingen, aangezien er al rekening was gehouden met het feit dat het verder dichtdraaien van de gaskraan de begroting zou drukken.

Milieudefensie niet blij
Bij milieudefensie komt het besluit om de gaswinning niet nog verder terug te schroeven hard aan. Volgens hen gaan de aardbevingen, ondanks de verminderde boringen, nog steeds door. Milieudefensie overweegt dan ook om weer naar de rechter te stappen om het besluit aan te vechten.

De Groninger Bodem Beweging reageert een stuk milder op het besluit. Ze zijn tevreden met het feit dat de minister de uitspraak van de Raad van State volgt, maar hadden gehoopt dat de gaswinning omlaag zou gaan naar 25 miljard kuub. Volgens hen was dit mogelijk geweest omdat de woningen tegenwoordig beter geïsoleerd zijn en daardoor de gasbehoeften dalen.

Kraan verder dicht
Dat lijkt te gebeuren in 2020. Er wordt minder gas verkocht aan Duitsland, België en Frankrijk en volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) kan dan ook meer gas uit het buitenland worden verwerkt, waardoor nog maar tussen de 18 en 24 miljard kuub Gronings gas nodig is.

Het gas uit Groningen is anders samengesteld dan gas in andere landen. Gas uit het buitenland moet daarom eerst in een stikstofinstallatie geschikt worden gemaakt voor gebruik hier. In Zuidbroek wordt daar een nieuwe stikstoffabriek voor gebouwd. Vanaf 2017 worden bovendien alleen nog cv-ketels en gasfornuizen verkocht die geschikt zijn voor verschillende soorten gas.

  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”