Tesla met verouderde software eenvoudig te stelen met een app

VideoDe politie waarschuwt eigenaren van Tesla's om hun software te updaten. De onsteelbaar geachte elektrische auto werd vorig jaar 21 keer gestolen met hulp van een app.

Deze week werd er weer een ontvreemd in Velp. Reden voor de politie Rheden-Roozendaal voor een waarschuwing op haar Facebookpagina. 

Volledig scherm
© REUTERS

Er gaat al een tijd een app rond die het dieven mogelijk maakt om de onkraakbaar geachte Tesla eenvoudig te openen en te starten. De app vangt het signaal op  wanneer de auto geopend of gestart wordt. De dief zet vervolgens de optie om continu in verbinding te staan met het Tesla-netwerk uit en blokkeert ook de gps-signalen, waardoor de peperdure auto niet is te traceren. Met een gsm-jammer wordt voorkomen dat Tesla op afstand de auto blokkeert. 

Gedupeerde Tesla-bezitters zagen later op de bewakingscamera iemand met een laptop rond de auto lopen. Op de Tesla-app stond de auto nog op de oprit, maar in werkelijkheid was de auto foetsie. Tesla laat weten dat sinds de software-update de optie om de auto zonder sleutel te starten uitgezet kan worden.

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit werden er vorig jaar 21 gestolen, terwijl dat er in 2016 slechts 2 waren. De recente software-update van Tesla zou de methode van de autodieven onbruikbaar maken, maar dan moeten de bezitters die wel installeren. 

De gestolen Tesla's worden vermoedelijk binnen een paar dagen geheel gedemonteerd. Vooral de accu, met een prijskaartje van tienduizenden euro's, is een gewild onderdeel. In mei vorig jaar trof de politie in Berlijn bij een controle van een transportbus de batterij van een Tesla Model S en carrosserie-onderdelen. Het busje was geregistreerd in Litouwen en afkomstig uit Amsterdam.