Volledig scherm
Deze Tesla S-model raakte in mei 2016 in Williston Florida zwaar beschadigd bij een crash als gevolg het semi-automatische rijsysteem. Daardoor reed de wagen onder een vrachtwagen die draaide op de rijbaan. De bestuurder (40) kwam daarbij om het leven. © AP

Tesla slaat op hol: één lichtgewonde

Mogelijk door een bedieningsfout is een Tesla S-model vanmiddag op hol geslagen in Wormerveer (gemeente Zaanstad). De elektrische auto reed op een groepje mensen af, maar de meesten kwamen met de schrik vrij. 

Eén persoon werd voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht voor controle, aldus de politie. Volgens haar deed de wagen door mogelijk een bedieningsfout niet meer wat de bestuurder wilde. De elektrische auto sloeg volgens ooggetuigen op hol vlakbij een basisschool. De Tesla raakte een fietser, scooterrijder en een andere auto en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een schutting.  

Tesla laat weten contact te hebben met de autoriteiten en de volledige medewerking te verlenen om vast te stellen wat er precies gebeurd is. ,,In tegenstelling tot wat in de media werd gesuggereerd, is de betreffende auto niet uitgerust met het optionele Autopilot systeem", aldus woordvoerster Berith Behrens.

Doden

Bij een ongeluk met een Tesla in Baarn overleed in september 2016 de bestuurder van de wagen toen die tegen een boom knalde. Autofabrikant Tesla stuurde een deskundige naar de plek van het ongeluk voor onderzoek. Op basis daarvan stelde de autofabrikant dat de automatische piloot niet schuldig was aan het dodelijke ongeluk. De elektrische auto stond volgens de opgevraagde gegevens niet op de zelfrij-functie. Wel bleek dat de 422 pk sterke auto meer dan 155 kilometer per uur reed vlak voor de fatale klap. De politie nam de bevindingen van Tesla over.  

Vier maanden eerder kwam in de Amerikaanse staat Florida ook een Tesla-bestuurder om het leven bij een crash. Die vond wel plaats terwijl de zelfrij-functie was ingeschakeld.