Volledig scherm
© ANP

Thalys en Eurostar stellen identiteitscontrole in

UpdateBelgië, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over de invoering van passagierslijsten voor internationale hogesnelheidstreinen. Er komt een gezamenlijke taskforce die over de uitvoering gaat overleggen met Thalys en Eurostar.

Met de passagierslijsten kunnen veiligheidsdiensten checken of er gezochte criminelen in de trein zitten. Een identiteitscontrole voor vertrek moet garanderen dat de naam op het vervoersbewijs en op het paspoort overeenkomen. Mogelijk worden de controles uitgevoerd door de conducteur.

Vervoerders en reizigersverenigingen hebben al gewaarschuwd dat ze het gebruik van passagierslijsten niet zien zitten omdat het zou leiden tot vertragingen en hogere kosten. Ook zouden meer mensen dan de auto nemen.

Onderzoek

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt dat het nog om een onderzoek gaat en dat de vervoerders sowieso niets wordt opgelegd of opgedrongen. Het departement staat ,,uiteraard wel positief tegenover'' het plan. In maart wordt duidelijk of het passagierslijstensysteem een begaanbare weg is. Het busvervoer blijft voorlopig buiten schot.