Volledig scherm
De familie Selvam treurt om het verlies van Tharukshan. © Luc Lodder

Tharukshan lachte door zijn pijn heen

Een vrolijke jongen die zich voor de buitenwacht sterk hield. Tharukshan Selvam koos dit weekeinde voor de dood. Pesterijen van schoolgenoten, vooral via internet, zorgden ervoor dat hij nooit meer een dag in de klas wilde doorbrengen.

Quote

We hebben nooit gemerkt dat er iets niet goed ging. Hij lachte door alles heen

Santana
Volledig scherm
Dreigementen en treiterijen op de telefoon van Tharukshan. © Luc Lodder

Thuis bij zijn familie in de Heerlense wijk Meezenbroek. Daar was Tharukshan Selvam het liefst. Wat muziek luisteren, een goed gesprek voeren of gezellig kaarten. Het zijn de hobby's van de 15-jarige in Sri Lanka geboren jongen, die sinds zes jaar in Nederland woonde. Ook op de avond van zijn zelfgekozen dood werd er in huize Selvam nog een kaartje gelegd. ,,Ik heb niets aan hem gemerkt. Sterker nog, hij was zelfs vrolijk", vertelt een vriend. Een paar uur later trof de familie hem levenloos aan in zijn slaapkamer.

Tharukshan was de jongste van vier kinderen. Het Tamil-gezin kwam na aankomst in Nederland terecht in Meezenbroek. De familie ontvluchtte Sri Lanka vanwege de strijd die op dat moment woedde, maar ook vanwege een beter toekomstperspectief voor de kinderen in Nederland, vertelt Sellathurai openhartig. ,,Tharukshan was heel zorgzaam. Hij draaide met veel plezier mee in het huishouden. Af en toe kookte hij of hielp hij met andere klusjes in huis. Hij was niet het type om buiten te gaan rondhangen. Soms kwamen er jongeren aan de deur om te vragen of hij ook mee kwam naar buiten, maar dat deed hij meestal niet. Hij was gewoon liever thuis."

Lieve jongen
Dat hij geliefd was bij jongeren in de buurt, bevestigt de 13-jarige Santana. Zij zat vier jaar lang met hem in dezelfde klas op basisschool Theo Thijssen in Heerlen. ,,In groep 4 kwam hij bij ons. Hij was een heel lieve jongen, heel vriendelijk, lachte altijd, was beleefd. Hij haalde altijd goede punten, was gemotiveerd. Hij was geen stille jongen, was met bijna iedereen bevriend omdat hij zo aardig was. Je accepteerde hem gewoon. Op de basisschool werd hij niet gepest. Wat nu is gebeurd, hadden we niet verwacht. Ik zag hem nog eens in de week, twee weken. We hebben nooit gemerkt dat er iets niet goed ging. Hij lachte door alles heen. We zijn heel erg geschrokken."

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Dinsdagavond was er een reünie van de oude basisschoolklas. ,,Bijna iedereen was er. Op het eind hebben we een wensballon opgelaten. Iedereen kon er zijn boodschap op kwijt. 'Lieve Tharukshan, je zult een speciaal plekje in mijn hart houden, ik zal je nooit vergeten. Rust zacht', heb ik er op geschreven. Bij het oplaten van de wensballon kwamen de tranen bij ons los."

Tharukshan deed niet aan sport, vertelt zijn zwager. Dat was niets voor hem. De tiener, die in het tweede jaar van het vmbo van het Heerlense Grotiuscollege zat, was veel met muziek bezig. ,,Popmuziek, net zoals leeftijdsgenoten. Hij vond het geweldig om te zingen. Zijn stille droom was om beroemd te worden via YouTube, maar meer dan een droom is het helaas niet geworden", verzucht Sella- thurai, die namens de familie de toegestroomde pers te woord staat. Wrang is dat Tharukshan na zijn dood wél het middelpunt van het landelijk nieuws werd.

Begin december werd voor de familie voor het eerst zichtbaar dat het niet goed met hem ging. Toen deed hij zijn eerste zelfmoordpoging. ,,We hadden het idee dat hij zich had herpakt. Hij was de laatste tijd weer vrolijk. Wat opviel is dat hij de laatste twee vrijdagen niet meer mee ging naar de Hindoeïstische tempel in Heerlen. Normaal ging hij meestal mee. Maar als 15-jarige was hij vrij om te kiezen of hij wel of niet mee zou gaan bidden."

Volledig scherm
Een gedenkhoek voor Tharukshan © Luc Lodder
Quote

Wij zijn er kapot van. Dit had nooit mogen gebeuren

Zwager

Bekogeld
Na de eerste zelfmoordpoging is de familie wel deels op de hoogte van de situatie waarin Tharukshan verzeild was geraakt. Hij zou klasgenoten dagelijks hebben moeten trakteren op lunches bij de McDonald's in Heerlen. ,,Tharukshan had afgelopen zomer een vakantiebaan bij een restaurant. Daar had hij een aardig centje verdiend. Toen zijn ouders doorkregen dat hij veel geld bij McDonald's uitgaf, terwijl hij zelf vegetariër is, grepen ze in."

Zijn pinpas werd afgepakt. Toen hij niet meer kon betalen voor zijn klasgenoten was het hek volgens zijn familie van de dam. Dag in, dag uit werd hij gepest. Zijn familie werd beschimpt, hij werd met eten bekogeld en online belachelijk gemaakt. Totdat het hem te veel werd en koos voor zijn finale vlucht.

De familie van Tharukshan is overspoeld met reacties. ,,We proberen zijn oma uit Sri Lanka naar hier te krijgen voor een waardig afscheid. Hij is daar nooit meer geweest. Hij zou er dit jaar voor het eerst weer naartoe gaan en familie bezoeken. Dat doet pijn. Wij zijn er kapot van. Dit had nooit mogen gebeuren."

1 op de 9 kinderen digitaal getreiterd

11 procent van de kinderen tussen 10 en 15 jaar wordt online gepest, blijkt uit onderzoek van het CBS. Volgens Remco Pijpers van de organisatie Kennisnet voor onderwijs en ict zijn deze cijfers 'het meest betrouwbaar'. 'Normaal' (offline) pesten komt veel vaker voor, maar precieze cijfers onbreken.

Scholen zijn zich voldoende bewust van de gevaren van digitaal pesten, weet Pijpers, maar ze worstelen er wel mee. ,,Het blijft vaak onzichtbaar. Als iemand op school wordt uitgelachten, dan kun je dat zien. Maar als een leerling 's nachts een vervelend appje krijgt en hij meldt het niet, dan weet de school niets."

Als een school vermoedt dat er iets aan de hand is, is het verstandig politie en hulpverlening in te schakelen. Preventie is belangrijk, zegt Pijpers: praat over het digitale leven, met leerlingen maar ook als docenten onderling.

Pubers realiseren zich vaak niet wat de impact van kwetsende uitlatingen is. Of dat ze verantwoordelijk zijn voor de schade die ze anderen berokkenen. ,,Daar moet je het voortdurend over hebben."

Slachtoffers realiseren zich op hun beurt vaak niet dat ze zelf ook in actie kunnen komen tegen getreiter. ,,Je moet ze duidelijk maken dat ze niet alleen staan", zegt Pijpers. Ze kunnen bijvoorbeeld terecht bij instanties die pesterijen verwijderen van Snapchat, Facebook of andere sociale media.