Volledig scherm
© Nico Brons

'The Passion Amersfoort breekt waarschijnlijk records'

Deze zesde editie van The Passion trok waarschijnlijk de meeste bezoekers ooit, zegt EO-directeur Arjan Lock, na afloop. ,,We schatten nét geen 20.000. En dat is fantastisch, zeker in een week als deze."

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
Het persmoment na afloop van The Passion. © AD

,,De aanslag in België blijft je bij, dat kan niet anders," zegt Lock. ,, Maar ik ben blij dat we in ons land, in deze tijd, dit belangrijke verhaal op deze manier kunnen vertellen. Dit was een hele pure editie van The Passion."  

Op het Eemplein neemt een stralende burgemeester van Amersfoort de complimenten in ontvangst. Lucas Bolius stond samen met wethouder Bertien Houwing en ambtenaren 'lekker vooraan tussen de mensen' en genoot met volle teugen. ,,Wat moet ik nog bij zeggen? Het was in één woord fantastisch. De saamhorigheid, die minuut stilte, de prachtige voorstelling en de mooie manier waarop onze stad meedeed. Ik ben er trots op ja. Maar ik ben vooral trots op al die mensen die er waren. Ze stonden er toch maar.''

Quote

Wat een klassepro­duc­tie, echt, ik ben had het voor geen goud willen missen

Xander de Buisonjé (Judas)

Klasseproductie
Bij de nazit in Eempleinrestaurant De Beren deelt Xander de Buisonjé (Judas) high fives uit. Martijn Fischer (Jezus) krijgt een knuffel. ,,Man, ik vond het geweldig," zegt de boomlange zanger. ,,Ik was best nerveus, had nog niets van de opnames gezien en je gaat  toch op voor een paar miljoen tv-kijkers. Maar wat een klasseproductie, echt, ik ben had het voor geen goud willen missen.''  

Ellen ten Damme - volgens veel toeschouwers op het plein de beste Maria tot nu toe -  is  moe maar voldaan. Ze zong alles live en repeteerde praktisch de hele dag. ,,Leuk dat de mensen het zo waardeerden. Volgens  mij ging het ook goed. Het is natuurlijk niet mijn repertoire en eigenlijk ook niet mijn manier in zo'n artistiek keurslijf, maar het was absoluut leuk om te doen. Ik had een lossere Maria in gedachten, maar gaandeweg voelde ik wel dat dit goed was."  

Joram Kaat, de EO-dj die één van de discipelen speelde, is maar wat trots op 'zijn' Amersfoort. ,,Het gaat ontzettend druk worden hier, dat kan ik je verzekeren: iedereen die deze prachtige stad (Kaat woont er sinds 2013, red.) op televisie heeft gezien, zal hem willen bezoeken."  

En Jezus? Hoe denkt dé man van de show, die eerder in deze krant te kennen gaf misschien wel een huis in Amersfoort te willen kopen, nu over de stad? ,,Ze heeft zich in al haar glorie getoond," aldus Fischer. Of hij, zoals eerder gesteld, 'de binnenstad onveilig gaat maken?' ,,Pfff... daar ben ik te moe voor. En vrijdag mag ik weer aan de bak. Als Hazes. Maar ik vermoed dat ik dan nog met mijn hoofd in Amersfoort zit..."