Volledig scherm
© anp

The Voice-rocker Dave gaat het ook wel maken zonder de finale

profielTe midden van alle bombarie van The Voice of Holland is de 22-jarige Dave de meest onverstoorbare kandidaat ooit. Portret van de 'Rocker van de Blokker' die het volgens coach Sanne Hans (Miss Montreal) ook wel gaat maken zónder de finale te halen.

Volledig scherm
© Privé

Oké, er is een kans dat Dave Vermeulen volgende week in de finale van The Voice of Holland staat. Maar -even realistisch- de kans is een stuk groter dat hij dinsdagochtend om kwart over acht gewoon weer vanuit het ouderlijke huis in Helmond in zijn grijze Fiat Doblo naar Blokker in Someren rijdt.

Op tijd zal hij wel zijn, want rocker of niet, Dave is altijd op tijd. En hij zal zijn grijze vest wel weer bij zich hebben, rugzak over zijn schouder met een halfje lichtbruin en een onsje cervelaat voor de lunch. Dave is in Blokker de man van de elektrische apparaten, tevens de énige man onder het personeel.

Gourmetstellen, elektrische tandenborstels, de Philips Viva Airfryer ('lekkere hapjes op een gezonde manier!'): Dave kan er enthousiast over doen. Hij werkt er pas een half jaar maar de vrouwen op de werkvloer houden nu al van hem. Dat hij hen toezingt als hij hen, even verderop in de winkel, nodig heeft. Sáááábina.

Een keer heeft hij, toen het centrale muzieksysteem van Blokker wegviel, zijn eigen muziek opgezet. Dat was even van: ahum, Dáve. Bakker Van de Mortel in Someren heeft witte petitfourtjes met een foto van Dave, maar bakker Van de Mortel heeft óók petitfourtjes met Voice-kandidaten Maan, Jennie Lena en Brace, dus zo hysterisch is het sinds Dave's tv-debuut in het Brabantse dorp niet.

Volledig scherm
© Privé
Volledig scherm
© Privé

Heel af en toe komt er een groepje meisjes binnen dat voor de etalage drentelt. Of staat er een jongetje bij Dave's servicebalie. 'Ge lijkt op die ... ' Dave zegt dan: 'Weette ge, ik bén die ...' In café Franske in Helmond was het. Of Intenz. Een van de twee. Sorry, dat zijn nou van die dingen die je op zo'n carnavalsmaandag in 2014 vergeet. Ze waren met z'n allen in ieder geval al heel wat pullen verder toen vriend Maikel zei: 'Ge drinkt die ene in ene teug op of ge doet mee aan de Voice'. Twee voorrondes verder stond Dave juni 2015 voor de rode stoelen. De leden van zijn band Voltage, die hij in 2011 begon, vonden het een beetje raar. Ze keken nooit naar The Voice.

Wat had een fan van John Coffey bij Wendy van Dijk en Martijn Krabbé te zoeken? Nu moest 'hun' Dave opeens aan de slag met top-veertig-hits, moest hij handtekeningenkaarten met foto uitdelen en van stylistes leren jasjes aan. Niet dat Dave niks om looks geeft. Hij heeft vijftien horloges (bijna net zoveel als gitaren: zestien), na de ochtenddouche föhnt hij zijn haar, smeert er Reuzel van de Barbershop in, en daarna flink wat haarlak. En die baard ja, die heeft hij dus al sinds vriendin Evi zich heugen kan. Alleen toen hij nog bij schoenenketen Scapino werkte, had hij een blote-billen-face, baarden mochten daar niet. Maar de echte Dave. Die leer je volgens de band pas kennen als hij op het podium een lick uit Walking By Myself (Gary Moore) doet. Dan staat hij toch te raggen, te shaken, gekke bekken te trekken. Die 'gemoedelijke Brabander' is dan heel ver weg.

Dave mocht al eens met coach Sanne optreden. Tienduizend mensen. Ze keken naar hém. Als één kandidaat het na de show gaat maken, is het Dave, dat weet Sanne zeker. Dave, die wil. En dat weten de vrouwen bij Blokker ook wel. Moest hij kiezen tussen gitaar of airfryer, nou ja. Ziet Dave een gitaar, dan moet hij hem grijpen, bevoelen, proberen, want Dave houdt van gitaren en het allermeest van de Fender Telecaster. Zouden we een  beetje poëtisch doen, zouden we Dave zelf een Telecaster noemen.

Ook Dave is jaren zeventig, rock, helder, steady, met een diepe twenggg. Coach Sanne heeft hem haar Telecaster maar gegeven, zalmroze, maar niettemin best geil. De Telecaster is ook de gitaar van de man die Dave het meest bewondert. Francis Rossi. Voor muzieknono's: man met staart van Status Quo. Vader John, timmerman en eigenaar van Vermeulen Bouwservice, nam Dave op zijn vijfde voor het eerst naar een concert van Status Quo mee.

Daar stond die kleine Dave tussen de ruige rockers, maar dat deerde niet, want iedereen vond het o zo lief, en liet een wijde kring om hem heen.  John was superfan, Dave werd het. Van John kreeg Dave op zijn elfde met kerst een gitaar met ingebouwde versterker en gitaarleraar Moes concludeerde na anderhalf jaar: ik kan hem niks meer leren. Toch. Op de Herman Brood Academy in Utrecht moesten ze hem niet. Niet toen hij vijftien was.

En niet toen hij het er op zijn zestiende weer probeerde. Ja, jongen, spelen kan je, maar wat is je verhaal, je passie, je drive, wat kom je vertéllen? Uh... wah? Zoals Dave laatst tegen presentator Martijn Krabbé zei: jij zegt het beter dan ik. Was Dave een Amsterdammer met een grote bek, dan was hij toegelaten, dat weet vader John zeker. Deze editie van TVOH zijn Maan, Jennie Lena en Brace favoriet. Bij Dave is het eerder: die jongen uit Helmond houdt het wel vol hé. En dat is zo erg niet, want hij heeft er al alles uit wat hij eruit wilde slepen. Hij komt binnenkort met een single, er staan honderd boekingen voor zijn band en hij mag op 22 april in het voorprogramma van coach Sanne in de HMH.

En maakt het dan nog uit dat mensen voor die 'Rocker van de Blokker' komen? Hij zal ze als Dave The Telecaster wel efkes wat horen laten. Een platencontract bij 8Ball, een Mitsubushi, honderden interviews, nee, niks is het niet, maar als Dave de hoofdprijs van The Voice zelf uitzoeken mocht, werd het iets anders. Een plek op het podium bij Status Quo dat, oh toeval, op 28 mei in Drenthe op Muziekweekend Pesse staat. Al was het maar een paar minuten. 'Roll Over Lay Down'. Dat Francis Rossi weet dat Dave elke noot kan dromen.

Volledig scherm
© Privéfoto