Volledig scherm
Thijs H. tijdens zijn bestuursperiode in 2016 bij de studievereniging Itiwana in Leiden. (Inzet: in 2019) © Politie

Thijs H. ontsnapte tot twee maal toe uit ggz-kliniek

Drievoudig moordverdachte Thijs H. ontsnapte tot twee maal toe uit een GGZ-kliniek in Maastricht. Hij kwam er aan met bebloede handen, nadat hij twee willekeurige passanten zou hebben doodgestoken.

Volledig scherm
Hondenbezitters liepen mee met de stille tocht ter nagedachtenis aan de omgekomen vrouw uit Scheveningen © ANP

H. meldde zichzelf bij de kliniek, waar hij werd opgenomen op de gesloten afdeling. Dat was na de moord op twee mensen op de Brunssummerheide en een Scheveningse vrouw. Maar daar wist niemand in de Mondriaan kliniek met zekerheid iets van. 

Wel waren er vermoedens. H. vertelde rond te hebben gezworven op de Brunssumerheide, waar rond het middaguur twee wandelaars waren vermoord. Toen H. ’s middags aanklopte bij de kliniek, waren daar meteen vermoedens dat hij betrokken was bij de dubbele moord die inmiddels via de media bekend was geworden. Volgens een ingewijde had H. zelfs bloed op zijn kleren. ,,Je telt één en één op’’, zegt de betrokkene.

Beroepsgeheim

Maar vanwege het beroepsgeheim voelde het personeel van de kliniek zich verplicht te zwijgen, verklaart een ingewijde. De politie werd niet geïnformeerd over de vermoedens. ,,Er kon geen actie ondernomen worden.”

Dat veranderde toen H. woensdagochtend opnieuw de benen nam. Hij liet het brandalarm afgaan en vertrok. Omdat er al vermoedens waren dat H. betrokken was bij de dubbele moord, besloot de kliniek dat de politie nu wél gewaarschuwd moest worden. ,,Het medisch beroepsgeheim is opgeheven omdat ze in de kliniek iets verschrikkelijks wisten,’’ zegt een bron.

Opsporing

Pas door deze melding uit de kliniek kwam H. bij de politie als verdachte in beeld. De politie probeerde hem eerst op te pakken met een inval in zijn ouderlijk huis in Brunssum, maar daar was hij niet. Op woensdagavond besloot de politie vanwege het gevaar op nog meer moorden zijn opsporingsfoto landelijk te verspreiden. Die foto was een camerabeeld van het moment dat H. de draaideur uit wandelde bij de Mondriaan-kliniek. Niet lang daarna wisten agenten hem op te pakken in Margraten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft informatie opgevraagd bij Mondriaan na berichtgeving over de zaak H. ,,Aan de hand van die informatie bepalen we de benodigde stappen vanuit het toezicht’’, aldus een woordvoerder, die verder geen commentaar wil geven.

De 27-jarige H. wordt verdacht van het ombrengen van drie wandelaars. Op zaterdag 4 mei zou hij de 56-jarige vrouw uit Den Haag hebben gedood, en op dinsdag 6 mei de 63-jarige Diny en de 68-jarige Frans uit Heerlen. Ze kenden elkaar niet. Alle drie slachtoffers lieten hun hond uit.

Mondriaan, het OM en de advocaat van H. gaan niet in op vragen over de zaak.

Dit artikel is een update. Eerdere informatie is aangevuld of gewijzigd op dinsdag 28 mei. 

Gisteren werd bekend dat Thijs H. 90 dagen langer vast blijft zitten. Hij moet naar het Pieter Baan Centrum, maar daar is momenteel geen plek. Bekijk de video: