Volledig scherm
© Joyce van Belkom

Thuisbevalling uit de gratie

De thuisbevalling wordt steeds zeldzamer. Volgens de meest recente cijfers van Perined krijgt nog slechts 13 procent van de moeders thuis een kindje. Tien jaar geleden was dat nog 23 procent.

Quote

Vroeger was de thuisbeval­ling het uitgangs­punt

Voorzitter van de NVOG Jan van Lith

De meest recente cijfers, over 2015, zijn opvallend omdat Nederland lange tijd in internationaal opzicht het thuisbevallingsland bij uitstek was. In de jaren negentig schommelde het percentage thuisbevallingen nog rond de 35. En in de naoorlogse jaren was het met 80 procent zelfs dé manier van bevallen.

De afnemende populariteit valt volgens de NVOG, de koepel van gynaecologen, onder andere te verklaren uit de toenemende vraag naar pijnstilling. Voorzitter Jan van Lith: ,,Omdat die thuis niet toegediend kan worden, kiezen vrouwen vaker voor ziekenhuis of geboortecentrum.''

Vrouwen kiezen volgens hem ook minder vaak voor de thuisbevalling, omdat ze 'eerlijker' worden geïnformeerd. ,,Vroeger was de thuisbevalling het uitgangspunt. Nu krijgen vrouwen ook te horen dat het niet áltijd de goede keuze is. Dat de helft van de vrouwen uiteindelijk tóch in het ziekenhuis eindigt, bijvoorbeeld.''

Quote

Het wordt tijd dat de thuisbeval­ling uit het verdomhoek­je komt

Mieke Beentjes, voorzitter van de vereniging van verloskundigen

Verdomhoekje
KNOV, de vereniging van verloskundigen, meent juist dat er veel desinformatie is. Voorzitter Mieke Beentjes: ,,Er is rond 2010 een heftig debat gevoerd over de babysterfte en daar is onterecht een link gelegd met de thuisbevalling. Dat ijlt nog steeds na.''

Beentjes ziet een 'zelfversterkend effect' in de daling van het aantal thuisbevallingen. ,,Vrouwen laten zich ook leiden door wat hun omgeving kiest en als anderen er minder vaak voor kiezen, doen zij dat ook minder." Ze hoopt dat het cijfer de komende jaren stabiliseert. ,,Het wordt tijd dat de thuisbevalling uit het verdomhoekje komt. Want als het veilig kan en de vrouw het wil, blijft thuis een prachtige plek." De cijfers over 2016 worden pas eind dit jaar bekend gemaakt.

De NVOG, die de laatste jaren vaak kanttekeningen bij de thuisbevalling heeft geplaatst, vindt ook dat het 'een van de opties' moet blijven.

  1. Politie klopte aan bij kerkhofmedewerker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’
    PREMIUM

    Politie klopte aan bij kerkhofme­de­wer­ker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’

    Theo Volkers kreeg eergisteren bezoek van twee politieagenten. De administrateur van het kerkhof in Maastricht moest de volledige namenlijst en de corresponderende grafnummers afstaan vanwege een mogelijke doorbraak in de zaak-Tanja Groen. „Ze zeiden dat er een illegaal lijk begraven lag. Ik vroeg hoe lang geleden. Ongeveer vijfentwintig jaar, zeiden ze. Ik vroeg ‘is het soms Tanja Groen?’ Toen zwegen ze. Ik had de indruk dat ze wel schrokken.”