Thuisisolatie na vakantie in 'oranje land' geldt als spijbelen: ouders riskeren boete
Middelbare scholieren die thuisblijven omdat ze in quarantaine zijn na vakantie in een ‘oranje’ land, overtreden de leerplichtwet. Ouders riskeren een boete.
Delen per e-mail
Aan een gezinsvakantie naar een land waar vanwege het coronavirus een oranje reisadvies geldt, kan bij thuiskomst een duur prijskaartje komen te hangen. Eenmaal in Nederland moeten ouders en hun kinderen van boven de 12 jaar twee weken in quarantaine, is het dringende advies van de overheid. Maar de thuisisolatie is geen geldige reden voor verzuim van school, waarschuwt het ministerie van Onderwijs. Een boete hangt dan in de lucht.
Middelbare scholieren die door quarantaine niet naar school komen, zijn dus in overtreding. Scholen zijn verplicht ‘ongeoorloofd verzuim’ te melden. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt: ,,In zo’n geval registreert de school het verzuim als ‘verzuim zonder geldige reden’ en zal de leerplichtambtenaar een onderzoek instellen.”
De leerplichtambtenaar van de gemeente kan de overtreding beboeten. De richtlijn voor dit ‘luxeverzuim’ is 100 euro boete per dag, met een maximum van 900 euro voor twee weken.
Spanje, Portugal en Kroatië
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs moeten ouders er rekening mee houden dat de situatie in hun vakantieland plots kan veranderen, zoals recent gebeurde met delen van Spanje, Portugal en heel Kroatië. Het slimste is om te zorgen dat je twee weken voor het einde van de schoolvakantie weer thuis bent, zegt hij, zodat de eventuele quarantaine nog kan worden afgerond vóór kinderen weer naar school moeten. ,,Als je thuiskomt in de laatste week van de vakantie, vlak voor de scholen weer beginnen, neem je een risico.”
Verzwijgen
Het maakt voor de leerplichtwet niet uit of een land al voor vertrek oranje was, of tijdens de vakantie een ander reisadvies kreeg, stelt het ministerie. ,,De leerplichtambtenaar weegt wel altijd de omstandigheden mee”, zegt de woordvoerder. De ambtenaar kan ervoor kiezen geen boete op te leggen als een gezin tijdens de vakantie werd overvallen door een aangepast reisadvies. Maar die garantie is er niet.
Basisschoolleerlingen jonger dan 12 jaar zijn uitgesloten van de geadviseerde quarantaine, maar mogen niet door hun ouders naar school worden gebracht. Die mogen immers hun huis niet uit. Die taak komt dan terecht bij familie, buren of bekenden.
Het is de vraag of het naleven van de coronaregels niet in gevaar komt door deze opstelling. Als een boete voor spijbelen dreigt, ligt het verzwijgen van de werkelijke vakantiebestemming of het niet naleven van de aangeraden quarantaine mogelijk op de loer. De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, vindt daarom dat ouders niet de leerplichtambtenaar op hun dak moeten krijgen als zij tijdens hun vakantie worden overvallen door een strenger reisadvies.
‘Quarantaine vóór de leerplicht’
,,Je kunt dan niet van een school verwachten dat zij dat melden bij de leerplichtambtenaar”, zegt een woordvoerder van de VO-raad na overleg met voorzitter Paul Rosenmöller. ,,Ouders moeten er uiteraard alles aan doen om te zorgen dat de quarantaine nog voor het einde van de zomervakantie is afgerond, maar als zij naar een geel gebied gingen dat tijdens de vakantie oranje werd, konden ze dat niet weten”, vindt de woordvoerder. ,,Quarantaine gaat dan vóór de leerplicht.”
De leerplicht kan in uitzonderlijke situaties worden opgeschort. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de scholen half maart dicht moesten. Nadat de scholen weer open waren gegaan, werden er geen boetes uitgedeeld toen ouders hun kinderen nog thuishielden. De leerplichtwet zelf biedt ook een uitzondering: leerlingen die door ‘gewichtige omstandigheden verhinderd’ zijn, zijn vrijgesteld van de leerplicht.
Een aantal scholen en gemeenten waarschuwde ouders al voor de vakantie dat deze situatie kon ontstaan. Zo schreef de gemeente Utrecht dat zij het verzuim zou aanmerken als spijbelen en vroeg ze ouders in hun vakantieplannen rekening te houden met eventuele quarantaine. Destijds werd vooral gedacht aan vakanties naar bekende ‘oranje’ landen als Turkije of Marokko, maar door het oplaaiende coronavirus wordt voor steeds meer regio’s en landen in Europa het reisadvies aangescherpt.
Kijk hier naar onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Webcam-afperser Aydin C. 180 dagen langer in de cel
Webcam-afperser Aydin C. (42) moet van de rechtbank Amsterdam 180 dagen langer in de cel blijven. Omdat hij weigerde met de reclassering te praten, is volgens de rechtbank niet duidelijk hoe het gevaar op herhaling kan worden ingeperkt. -
Evenementen in Ziggo Dome en Lowlands-terrein binnen 20 minuten uitverkocht
De kaarten van de zogeheten Back To Live-evenementen van ID&T en MOJO waren binnen twintig minuten uitverkocht. Dat laat de organisator Fieldlab Evenementen weten aan het ANP. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
PREMIUM
Op vakantie naar een 'oranje' land: 'Haalt regering mij terug als ik strand?'
Een vakantie in coronatijd kan grote gevolgen hebben als het reisadvies van de vakantiebestemming, zoals nu voor Barcelona, ineens oranje kleurt. Voor het onbezorgde vakantiegevoel, maar ook voor uw loon. Zes antwoorden op vragen over wat er kan gebeuren als u tóch gaat.
-
UPDATE
Vakantie in Barcelona dringend afgeraden, waakzaamheid geboden in rest Spanje
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de stad Barcelona en de randgemeenten per direct aangepast van geel naar oranje. Dat wil zeggen dat het risico op besmetting zodanig is toegenomen dat toerisme dringend wordt afgeraden. Mensen die vanuit een code oranje-gebied terugreizen, krijgen het advies om in (thuis)quarantaine te gaan. -
PREMIUM
Campagne voeren in coronatijd: politieke partijen smijten met geld voor clicks en views
Campagne voeren in tijden van corona gaat anders dan normaal. Nu flyeren nauwelijks kan, moeten de harten via televisie en internet veroverd worden. Daarbij smijten partijen met de euro’s. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen.