Volledig scherm
Azim A. is veroordeeld voor het neerschieten van een fietser. © AD Fotomontage

Tien jaar cel en tbs voor man die ‘zomaar’ fietser neerschoot

De rechtbank heeft vandaag Azim A. veroordeeld tot een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging voor het neerschieten van een willekeurige fietser in Groningen in 2017.

Het slachtoffer was een 21-jarige student. Op de vroege ochtend van 15 oktober vorig jaar werd hij op de Korreweg, even buiten het centrum, staande gehouden door drie onbekende mannen, van zijn fiets getrokken en mishandeld. A. (21) was een van hen. De rechtbank in Groningen is ervan overtuigd dat A. degene is geweest die met een revolver heeft geschoten.

Uit onder andere camerabeelden is gebleken dat er vijf kogels zijn gelost. De student werd toen hij wegrende drie keer getroffen, onder meer in zijn rug. Hij raakte blijvend verlamd. In de ogen van de rechter is er sprake van een poging tot doodslag. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van twaalf jaar en tbs geëist.

Zwijgen

De in Groningen woonachtige A. hield zich drie weken verborgen. Na zijn aanhouding liet hij vrijwel niets los over de schietpartij. De aanleiding is zo nooit duidelijk geworden. Een medeverdachte heeft verklaard dat A. het schieten fijn vond en het vergeleek met het neerschieten van een vogel. Ook wilde hij het slachtoffer in het ziekenhuis opzoeken om hem alsnog dood te schieten.

Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs voor een vooropgezet plan en daarmee een poging tot moord. De schoten zijn gelost binnen acht seconden nadat A. door de student was vastgepakt tijdens de mishandeling. Mogelijk heeft A. vanuit een reactie gehandeld, aldus de rechter. Volgens deskundigen heeft A. een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Ook wordt de kans op herhaling hoog ingeschat.

Een van de twee kompanen van A. kreeg vandaag een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De andere man werd veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Een man die A. had geholpen bij het onderduiken kreeg een taakstraf van 120 uur. Een vierde persoon die bij het schuilen zou zijn betrokken, werd vrijgesproken.

Bekijk hieronder de beelden waar de schutter zich verborgen hield: