Volledig scherm
Archieffoto © BELGA

Tien jaar cel voor man die ex-schoonouders liet gijzelen door Albanese bende

De Nederlander T.H. (57) uit het Belgische Lanaken is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar, omdat hij de leider van een zware Albanese bende de opdracht gaf om op 19 september 2015 een schuld te gaan innen in de riante villa van de ouders van zijn ex-vriendin, een bejaard Nederlands ondernemerskoppel uit Voeren. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Hij beloofde de bende een buit van 1,7 miljoen euro. De Albanezen, die dankzij T.H. precies wisten hoe ze de villa van de zeventigers konden binnendringen, gijzelden, sloegen en mishandelden de bewoners urenlang. Het koppel houdt een blijvende invaliditeit over aan de brute overval. 

Boemerang

Omdat de Albanezen de beloofde buit echter niet aantroffen in de villa, trokken ze vervolgens gewapend naar het huis van de opdrachtgever zelf. Daar gijzelden ze zijn vriendin en baby van negen maanden oud, terwijl T.H. op pad werd gestuurd om 600.000 euro te gaan halen. 

In plaats van het geld te gaan halen, reed de wanhopig geworden T.H. rechtstreeks naar de politie, waarna speciale eenheden zijn vriendin en baby bevrijdden.

Vrijwel onmiddellijk na hun arrestatie bekenden de Albanezen dat T.H. de opdrachtgever was van de gewelddadige gijzeling in Voeren. De zeven Albanezen maken volgens de rechtbank deel uit van een internationaal georganiseerde criminele bende die grof geweld niet uit de weg gaat. Ook zij werden veroordeeld tot forse celstraffen, van drie tot negen jaar.