Tienduizenden blije kinderen langs de routes, twintig herrieschoppers opgepakt

INTOCHT SINTERKLAASDe intocht van Sinterklaas is op veel plekken vandaag feestelijk verlopen. Maar in verschillende steden waren er - ondanks de massale politie-inzet - opstootjes tussen pro en anti-piet demonstranten. Daarbij zijn zo'n twintig mensen aangehouden. 

Alsof de wedstrijd Ajax-Feyenoord gespeeld wordt. Alsof het Oudejaarsavond is in een grote stad. De intocht van Sinterklaas was in veel steden vandaag een ‘risico-evenement', met massale aanwezigheid van de politie om pro- en anti-pietdemonstranten uit elkaar te houden. 

En dat is niet overal gelukt. Op veel plekken waren er geen of nauwelijks problemen. Zo was de landelijke intocht in Zaanstad met 30.000 enthousiaste kinderen en ouders ‘een feest zoals het hoort’, in de woorden van de burgemeester. Wel werden vier mensen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Ongeregeldheden

Maar elders waren er ongeregeldheden. Op de Erasmusbrug in Rotterdam moest de politie in actie komen toen demonstranten een rookbom gooiden naar mensen die tegen Zwarte Piet demonstreerden. De politie kon een vechtpartij voorkomen. Er werden  vier mensen aangehouden.
(Artikel gaat verder na de video)

In Eindhoven was de sfeer eveneens grimmig toen honderden harde kern-supporters van voetbalclub PSV een groep van zo'n twintig activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) belaagden. De politie kon de twee groepen uiteendrijven, daarbij werden zes mensen aangehouden.  ,,Ze gooiden met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt.” Het OM start een onderzoek naar de rellen.  
In Leeuwarden grepen agenten ook naar de wapenstok toen voetbalsupporters van Cambuur zich tegen demonstranten dreigden te keren. En in Hoorn en Den Haag waren er provocaties over en weer.

(Artikel gaat verder na de foto’s)

Volledig scherm
Sinterklaas begeeft zich te paard naar de Zaanse Schans. © ANP
Volledig scherm
Ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. © ANP

‘Demonstratierecht ingeperkt’

Op diverse plekken gingen demonstraties niet door, bijvoorbeeld omdat ze verboden werden of omdat de demonstranten het te gevaarlijk vonden. Een woordvoerder van actiegroep KOZP laat vanmiddag weten ,,supertrots” te zijn. ,,Nog nooit zijn zo veel jonge mensen de straat op gegaan.” Ze vindt het jammer dat op verschillende plekken ,,ons recht op demonstratie werd ingeperkt”.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty vindt dat het kabinet het geweld tegen de ant-piet-activisten scherp moet veroordelen. ,,In een democratische rechtsstaat is geen plek voor eigenrichting.”

Volledig scherm
Onder toeziend oog van agenten demonstreren sympathisanten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). © ANP
  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”