Volledig scherm
© Jennifer van de Kerkhof

Tienermeisjes verdacht van mishandeling Helmondse (13)

UpdateDrie meisjes zijn aangehouden voor de mishandeling van een medeleerlinge van het Vakcollege in Helmond. Twee 14-jarigen werden maandag aangehouden. Zij hebben een nachtje in de cel doorgebracht. Een 13-jarig meisje werd dinsdag rond 14.00 uur opgepakt. Alle meiden zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Quote

Ik ben bijna blij dat het gefilmd is. Nu kunnen we er iets mee

Jacqueline van Halen - Moeder van het slachtoffer

De mishandeling vond vorige week zondag al plaats op de school in Helmond en is gefilmd. De beelden, die veel gedeeld werden op sociale media, tonen de 13-jarige Melissa zittend op een vensterbank. Ze krijgt een flink aantal harde klappen op haar hoofd van twee andere meisjes.

De meisjes die de klappen uitdeelden hebben een dagvaarding voor de kinderrechter mee naar huis gekregen. Dat bevestigde het OM dinsdag. Over het derde meisje, dat dinsdag werd aangehouden en de mishandeling filmde, wordt later een besluit genomen.

Wijkagent
De opnames, die pas later in de week uitlekten via Whatsapp, zouden de aanleiding zijn geweest voor de wijkagent om een onderzoek te starten. Dat vertelt Jacqueline van Halen, de moeder van het slachtoffer. Haar dochter had thuis niets over het incident verteld. Uit schaamte, omdat ze niks had teruggedaan.

Dat haar bril kapot was, kwam omdat die was gevallen, zei ze thuis. Jacqueline en stiefvader Frans Peeters merkten wel iets aan hun dochter. ,,Ze kwam donderdag eerder uit school. Ziek. En op vrijdag weer", zegt Jacqueline. Nu blijkt dat ze zo haar belagers wilde ontlopen.

Pas toen moeder afgelopen zondag, een week na de mishandeling, het filmpje onder ogen kreeg dat via WhatsApp was verspreid, kreeg ze de waarheid te horen. En deed ze aangifte bij de poltie.

Gepest
,,Ze heeft kneuzingen in haar nek en last van haar rug. Emotioneel gaat het niet goed. Ze heeft veel huilbuien."

Naar de oorzaak van de mishandeling zegt Van Halen alleen maar te kunnen gissen. ,,Ze wordt al gepest sinds de basisschool." Het meisje dat de beeldopname met haar telefoon maakte, heeft volgens de moeder van het slachtoffer excuses aangeboden. ,,Maar ik ben bijna blij dat het gefilmd is. Nu kunnen we er iets mee."

Melissa ging die bewuste dag, 11 okotber, met een vriendin winkelen in de stad. Op Oostende kwamen ze op haar af. ,,Het was een groep van zes tot acht meiden. Ik zag al in hun ogen dat het niet goed was." Melissa draaide om, maar was te laat. "Ze stampten me van de fiets af. Daarna begon er één te filmen." Hangend tegen de muur kreeg ze flink wat klappen.

,,Voor mij hoeven die meiden niet te worden gestraft", zegt haar stiefvader. ,,Als ze maar beseffen dat dit niet kan." Hij gaat wel zijn dochter les in zelfverdediging geven. ,,Ik was vroeger sportleraar. Ze moet weerbaarder worden."

Eerdere mishandeling
Het incident in Helmond komt twee weken na een zware mishandeling van een leerling door zes leeftijdsgenoten op het Strabrecht College in Geldrop. Het slachtoffer bracht een nacht door in het ziekenhuis met een hoofdwond en gebroken kaak. Vijf verdachten zaten twee nachten vast, de zesde werd later opgepakt.